Dani Ilme de Murske, 2008.

LADY OF POSITION

I ove godine, drugi put za redom, Pučko otvoreno učilište Ogulin, je pod pokroviteljstvom Grada Ogulina i Ministarstva kulture Republike Hrvatske organiziralo Dane hrvatskog slavuja- Ilme de Murske.

Manifestacija je posvećena velikoj opernoj umjetnici koja je pred 174 godine, kao Ema Pukšec rođena u Ogulinu i koja je neizbrisivi trag ostavila na najvećim opernim scenama diljem svijeta. Svojim prekrasnim glasom, lakoćom i vještinom izvođenja najzahtjevnijih arija, oduševljavala je publiku u Njemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Austriji, Velikoj Britaniji, Americi i dr. zemljama. Nažalost, nikada nije pjevala u Hrvatskoj te je samim time malo poznata hrvatskoj javnosti. Iako rođena u Ogulinu, tek nekolicini Ogulinaca je bilo poznato da je jedna velika operna pjevačica rođena u njihovom gradu, u prigradskom naselju Proce.

U petak, 22. veljače na svečanom koncertu „Lady of position“ bogatstvom svog vokalnog izričaja predstavili su se operni umjetnici Robert i Kristina Kolar iz Rijeke te Nikša Radovanović, Eva Kirchmayer Bilić i Ivanka Boljkovac iz Zagreba. Mnogobrojni su posjetitelji uživali u najljepšim arijama iz opera Tosca, Trubadur, Porin, Carmen, Seviljski brijač, Don Giovani, Ero s onoga svijeta, Mala Floramye i dr. Na svečanom koncertu pridružili su im se i domaćini, članovi HPD „Klek“ koji su izveli Kamena djevu i Gospu Mariju zajedno s nacionalnom prvakinjom Ivankom Boljkovac.

U nedjelju, 24. veljače, u Župnoj crkvi sv. Križa, Korizmeni koncert su održali članovi Gudačkog kvarteta Rucner te njihovi gosti Olga i Bojan Šober iz Rijeke. Mnogobrojnoj publici predstavili su se djelima Stratika, Bacha, Klobučara i Kuntarića a koncert su završili djelom Sedam posljednjih Kristovih riječi na križu, poznatog skladatelja, Ogulinca Josipa Magdića.

Gudački kvartet Rucner, Zagreb

HPD Klek, Ogulin

Ivanka Boljkovac i Nikša Radovanović

Korepetitorica Eva Kirchmayer - Bilić

Kristina Kolar

Nacionalna prvakinja Ivanka Boljkovac

Nastup Olge i Bojana Šober uz pratnju gudačkog kvarteta Rucner

Prvak Opere HNK Zagreb, Nikša Radovanović

Solisti riječke Opere, Kristina i Robert Kolar