Etnografska zbirka

BOGATSTVO TRADICIJSKE KULTURE

Doživljaj upoznavanja ogulinske prošlosti bio bi nezamisliv bez tradicijske kulture. Ona je odraz pripadnosti rubnom sloju dinarskoga kulturnog areala, ali i utjecaja panonskog, jadranskog i alpskog područja. Tradicijska kultura je sinteza identiteta ovdašnjeg stanovništva i kolektivne svijesti oblikovane zemljopisnim smještajem, prirodnim bogatstvima i povijesnim nasljeđem. Nju obilježava posebnost u materijalnoj i duhovnoj kulturi svakodnevnog življenja, što se posebice odrazilo na narodnoj nošnji.

Tako je ženska nošnja u osnovi trodijelna i sastoji se od košuljca, kambrika (suknje s poramenicama) i svilene pregače odn. zaslona, a osnovni su joj dijelovi i tkanica, čarape i opanci kapičari. Djevojke su se posebno dičile svečanim oglavljem, tzv. podveskom, preko kojega je poput slapa vijorio bijeli prevjes – tumban (tkana marama) i jednako duga crvena vrpca.

Platnene gaće i košulja stegnuti širokim kožnim remenom čemerom, modri prsluk – ječerma, čarape, opanci kapičari i kapa crvenkapa gotovo su identični nošnji susjeda Ličana.

Brojnost svakodnevnih obveza bila je uvjetovana godišnjim dobima, a seoski kućni inventar vezan je za kućnu radinost žena i muškaraca. Žene su, posebice u zimsko doba, izrađivale domaća tkanja, plele i šivale tj. bavile se tekstilnim rukotvorstvom. Muškarci su najčešće izrađivali uporabne i ukrasne predmete od drva što se nije bitno promijenilo u beskonačnom hodu vremena. Ljetno doba provodili su obrađujući oranice, polja i travnjake nadajući se da će im nebo usrdno uslišiti molitve usmjerene ka boljoj budućnosti.

Ambijent unutrašnjosti kuće

Ambijentalni prikaz sobe

Ambijentalni prikaz sobe

Detalj tradicijskog veza ogulinskog kraja

Unutrašnjost ormara

Unutrašnjost sobe - krevet s prekrivačem - koperdekom

Unutrašnjost kuće - fiže

Svečana ljetna ogulinska narodna nošnja

Zimska narodna nošnja

Narodna nošnja mladenaca

Tkalja za tkalačkim stanom - krosnama

Predmeti tekstilnog rukotvorstva

Alatke za žetvu (srp i sito) i žetveni vijenac

Jaram za volove