Frankopanske ljetne večeri

Ljetni, multikulturalni festival u Ogulinu

Pod nazivom Frankopanske ljetne večeri krije se ljetni, multikulturalni festival koji se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Ogulin a pod pokrovioteljstvom grada Ogulina održava u gradu podno Kleka.

Unatrag 5 godina, od 25. lipnja do 25. srpnja, Ogulin je u znaku festivala koji pučantvu ogulinskog kraja, ali i njihovim gostima, mjesec dana omogućuje da uživaju u koncertima klasične, klapske, zborske, folklorne i zabavne glazbe, kazališnim predstavama, performansima, izložbama i plesnim izvedbama umjetnika iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva.

Tijekom Festivala, na raznim ogulinskim lokacijama, otvorenim i zatvorenim scenama, ljetnim pozornicama u Frankopanskom kaštelu, u Parku kralja Tomislava, Trgu hrvatskih rodoljuba i Atriju hotela Frankopan te ambijentalnim scenama održi se dvadesetak različitih programa s preko 200 izvođača i ukupno oko 12000 posjetitelja.

Uz glavne festivalske programe, organiziraju se i popratna događanja, izlagačko - prodajna, na kojima se posjetiteljima Festivala prezentiraju i nude na kupnju predmeti primjenjene umjetnosti, tradicijske rukotvorine, suvremeni uporabni predmeti oblikovani na osnovu tradicijske kulture ogulinskog kraja (tepisi krpare, ogulinska čipka, rakija šljivovica, lutke u narodnim nošnjama ili renesansnoj odjeći, vještice, predmeti od drveta, umjetničke slike, soda voda…).

Festivalski dani su začinjeni delicijama ogulinske tradicionalne kuhinje (špek i police, masnica, orehnjača, zelje s krpicama, anjprenj juha i smisni kruh, jela od divljači, lovački kotlić ) čime odlazak na Frankopanse ljetne večeri postaje neponovljivi doživljaj.