Frankopanske ljetne večeri '09.

MISLI BOLESNIK ILITI HIPOHONDRIJAKUŠ

Ogulin, nedjelja 19. srpnja u 21.00 sat / Frankopanski kaštel

Završetak Frankopanskih ljetnih večeri pripao je glumačkoj družini „Histrioni“, koji su pred više od 800 gledatelja izveli predstavu Misli bolesnik iliti Hipokondrijakuš redatelja Georgija Paara, sa Vidom Balogom i Ljubomirom Kerekešom u glavnim ulogama. U dva i pol sata trajanja predstave, publika je uživala u izvrsnoj izvedbi profesionalnih glumaca Ljubomira Kerekeša, Vida Baloga, Adama Končića, Janka Popovića Volarića, Željka Duvnjaka, Ronalda Žlabura, Anđelka Petrića, slobodana Milovanovića, Franje Jurčeca i Jana Kerekeša, nagradivši ih burnim aplauzom zaželjevši da uskoro ponovo gostuju u gradu Ogulinu.

Komedija Hipohondrijakuš je prvi puta izvedena 1880. godine, a napisana je za potrebe Sjemeništarskog kazališta na Kaptolu. Svojom je tematikom i komikom vrlo bliska današnjoj publici. U središtu radnje su dva brata, grofa, koji su svoje bogato imanje u potpunosti zapustili. Jedan zbog lijenosti, a drugi zbog opsesije kontroliranja vlastitog zdravlja i trošenja novca na lažne lijekove i izlječenje svojih umišljenih bolesti. Situacija se zakomplicira kada se njihov mladi, ambiciozni nećak Šandor vrati sa studija iz Beča sa željom da od stričeva preuzme upravu nad imanjem i ponovo ga oživi.

Glumačka družina ‘Histrion’ osnovana je 11. srpnja 1975. godine u Zagrebu. Utemeljio ju je, a njezin je i danas umjetničko-organizacijski ravnatelj glumac, redatelj i producent Zlatko Vitez. Tijekom protekle 32 godine, na scenu je postavila 53 premijere koje je potom izvela još nekoliko tisuća puta diljem Hrvatske, po svim republikama bivše države i u više drugih država Europe i Amerike...

Družina je osnovna s idejom približavanja i prenošenja kazališne misli i recentne kazališne proizvodnje i u najmanja mjesta Lijepe Naše i bez pretjerivanja, netom kasnije, utjelovivši tu ideju, postala prosvjetitelj u suvremenosti.