Igra Kolo 2018.

Izvješće o nastupu izvornih skupina 22. smotre izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo" 2018.

U nastavku teksta donosimo Izvješće o nastupu izvornih skupina 22. smotre izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo" 2018.

dr. sc. Joško Ćaleta

Institut za etnologiju i folkloristiku

Odsjek za folklornu glazbu i ples

Šubićeva ulica 42

10000 Zagreb

Blanka Poljak Franjković

Pučko otvoreno učilište Ogulin

Ivana Gorana Kovačića 2

47300 Ogulin

Zagreb, 20. lipnja, 2018.

IZVJEŠĆE o nastupu izvornih skupina na 22. smotri izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo" 2018.

Poštovana gospođo Poljak Franjković,

obraćam Vam se po prvi puta kao ravnateljici Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, organizatora 22. smotre izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“. Preuzeli ste ulogu organizatora manifestacije koja Ogulin ističe kao županijsko središte, u kojoj se glazbeno-plesna kultura predstavlja na izuzetan, reprezentativan način. Siguran sam da Vam nije bilo lako uhvatiti se u koštac s kompleksnim projektom organiziranja ovog izuzetno važnog događaja. Čestitam vam na hrabrosti i odlučnosti jer ono što smo imali prilike kroz ova tri dana vidjeti potvrđuje da ste u stanju nastaviti putem koji su utabali vaši prethodnici na čemu Vam od srca čestitam. Već u prvom „okršaju“ vrijeme Vam (kao i više puta do sada) nije išlo u prilog ali to se nije pretjerano osjetilo niti u raspoloženju naših izvođača niti u bilo kojem drugom segmentu. Smotra se je ove godine poradi interventnih situacija raširila na prostore Učilišta, Frankopanske kule, školske sportske dvorane i velike školske dvorane uz javne otvorene prostore koje svake godine prilikom mimohoda i revijalnih nastupa oživljava svojim nastupima.

Smotra je nastavila biti „praznikom za oči i uši brojnih posjetitelja i domaćina“, a to se je moglo osjetiti u prekrasnoj atmosferi mimohoda skupina trećeg dana smotre. Ta činjenica još jednom dokazuje da je Ogulin pravo središte tradicijske glazbeno-plesne kulture ove županije. Ponovno ste dokazali da kvalitetni i nadasve angažirani nastupi svih skupina, i domaćih i gostujućih vještih pjevača, svirača i plesača odjevenih u tradicijsko ruho, ovaj grad i tradicijsko glazbeno-plesnu kulturu stavljaju u simbiotički, zajednički suživot. Članovi komisije, nakon održanih koncerata, su u razgovorima s voditeljima društava više puta istaknuli ove činjenice i veselje što nisu u prilici negativno, kritički se osvrtati na njihove nastupe nego savjetodavno širiti pozitivnu energiju koju izvođači uistinu zaslužuju. Prikazani program svojom kvalitetom ponovno potvrđuje da je stanje folklorno-amaterske djelatnosti u Karlovačkoj županiji, po broju skupina i po kvaliteti, i nadalje daleko iznad državnog prosjeka.

I ovogodišnja stručna komisija djelovala je u „starom“ sastavu: Ivan Ivančan mlađi, dr. sc. Joško Ćaleta znanstveni suradnik iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, Zagreb (radi obaveza izostao sa subotnjeg programa ali ga je pregledao i ocijenio zahvaljujući video snimci koju je priskrbio organizator) te prof. Josip Forijan, ravnatelj Međunarodnog centra za kulturu i Posudionice i radionice narodnih nošnji u Zagrebu. Članovi komisije s ponosom ističu da se ovdje radi o jedinstvenoj manifestaciji koja, iako ne od državnog (nego županijskog) značaja, svojom kvalitetom spada u red najorganiziranijih i najkvalitetnijih manifestacija ove vrste u republici Hrvatskoj. Svoja zapažanja koja su članovi komisije podijelili u razgovorima s voditeljima folklornih skupina potvrda su kvaliteti prikazanog programa i veliki poticaj na ozbiljan i sistematičan rad koji bi trebao rezultirati još uvjerljivijim izvedbama pjesme, svirke, plesa, scenskog pokreta, nošnje na diku i ponos sviju nas zajedno.

Opća zapažanja

Svaka manifestacija dosegne svoje vrhunce koje je onda teško održavati i na isti način pratiti. U Ogulinu već 22 godine organizator je u stanju održavati zavidnu kvalitetu kako u organizacijskom tako i u izvedbenom smislu što govori o vrijednosti, kompleksnosti, veličini i ozbiljnosti cijelog projekta. I ove godine, prepoznatljivi idiomi glazbeno-plesne kulture Karlovačke županije koja pokriva čak četiri etnografske zone, na sceni su se prikazivali usporedno s glazbeno-plesnim tradicijama kvalitetnih gostujućih skupina, teatarske predstave i niza popratnih manifestacija, radionica…

U Ogulinu možemo pratiti „živu“ folklornu scenu Karlovačke županije jer nepisano je pravilo da nedolazak u Ogulin znači jedno – folklorna skupina trenutno ne funkcionira baš najbolje. Svi usponi i padovi pojedinih županijskih mikroregija upravo su se na ovoj smotri godinama demonstrirali stanje na terenu. Tako smo imali prilike zajednički pratiti uspon pa i lagani pad kordunskih skupina (ponovno su vrlo dobre!), isto to se događalo i s ozaljskim krajem a u posljednje vrijeme posebno s lasinjskim krajem koji upravo na ovoj smotri doživljava svoju „renesansu“. Najkvalitetnije skupine na ovogodišnjoj smotri redom dolaze iz (istočno) pokupskog kraja Karlovačke županije koje krasi izuzetno kompleksna i prelijepa nošnja ali isto tako i niz „novootkrivenih“ glazbeno-plesnih predložaka koje ove skupine s velikim uspjehom izvode. Za razliku od prošle godine kada smo imali dvije nove skupine, ove godine takvih iznenađenja nije bilo osim činjenice da su se neke skupine ponovno vratile u matično gnijezdo (Mahično, Cvitović). Nažalost, moramo ponovno utvrditi da je ogulinski kraj u krizi; društva se gase ili zbog nekih razloga na smotru ne dolaze Tounj, Modruš) i to oni koji su nas godinama oduševljavali svojim nastupima. Pogledamo li pažljivo prethodna (21) izvješća primijetiti ćemo da je sada već moguće govoriti (ali i istraživati, o tome pisati) o jednoj zanimljivoj aktivnosti koja je kroz protekla dva desetljeća definirala jedan sasvim novi, originalni pristup tradicijskoj izvedbenoj praksi a sve to zahvaljujući ponajviše ovoj smotri koja joj je na tom putu bila dobra vodilja. Godišnja izvješća i komentari na nastupe su nam dragocjeni podaci koji svjedoče o zavidnoj aktivnosti ali i kvaliteti prikazanih programa koje imamo prilike pratiti na smotri u Ogulinu. Bez navedenog cijela slika o manifestaciji ne bi bila potpuna niti bi sama Smotra predstavljala presudnu kariku u razvoju amaterske glazbeno-plesne tradicijske scene ove regije. Sustav koji već treće desetljeće gradimo daje svoje rezultate; i ove smo godine zahvaljujući ozbiljnom pristupu svih učesnika, mogli uživati u kvalitetnim nastupima na revijalnim, tematskim i takmičarskim programima u kojima su folklorne skupine, posebice njihovi voditelji i istaknuti entuzijasti, pokazali izuzetne napore na očuvanju, istraživanju, rekonstrukciji, i scenskom predstavljanju lokalne tradicijske glazbeno-plesne prakse.

Koncepcija programa koju smo naslijedili od prethodnih organizatora uspješno je nastavljena i ove godine; vikend događanje u kojem je prvi dan namijenjen specijaliziranom događanju (ove godine predstava pučkog teatra) te sljedeća dva dana rezervirana za nastupe domaćih i gostujućih folklornih skupina. Drugi ovogodišnji dan, kao i prošle godine, započeo je „nevremenom“ koje je pogodilo ogulinski kraj. No, ni ta izvanredna situacija nije omela organizatore koji su već namještenu pozornicu u dvorištu Frankopanske kule zamijenili zatvorenim prostorom – školskom dvoranom. Dva dana nastupa folklornih skupina bila su pravilno raspoređena tako da nije bilo velikog disbalansa u broju nastupajućih skupina kakav se je nekada znao dogoditi. Na drugu stranu, ponovila se je prošlogodišnja situacija glede generalne kvalitete nastupa; prva večer je kvalitativno zaostajala s vrsnim produkcijama druge večeri. To se odnosi i na domaće i na gostujuće skupine. Ponovno nam smotre šalju „šarolike“ skupine; to je ili indikator neuvažavanja reputacije kvalitete (organizacijske i izvedbene) kakvu ova smotra već niz godina ima ili pak niske kvalitete skupina koje djeluju na tom području što bi u nekim slučajevima trebalo biti sasvim alarmantno i poražavajuće. Na nama je da se potrudimo apelirati na festivale i smotre s kojima surađujemo da je Ogulin mjesto koje pretpostavlja vrhunski nastup pa u tom smislu selekcija gostujućih skupina koje dolaze mora biti izuzetna. Ogulin je spreman logistički ih podržati i u svakom smislu svoje obaveze spram njima odraditi. Većina gostujućih skupina reprezentativno su predstavljali smotre koje su ih za ovu priliku delegirale. Reciprocitet u kvaliteti se svakako mora poštovati, to je osnovni ključ za napredak i poticaj skupinama da rade na kvaliteti kako bi bili nagrađenim odlaskom na druge smotre. Ove godine istaknuo bih izuzetno dobar nastup skupine iz Metkovića s kojima je domaća skupina Klek uspostavila prijateljske odnose i recipročno nastupila na njihovoj smotri.

Smotra se kao i dosadašnjih godina potrudila pripremiti kvalitetan popratni materijal (plakati, letci, programi) s promijenjenim grafičkim dizajnom što je uradak nove ravnateljice na čemu joj se iskreno zahvaljujemo. Možemo možda sugerirati sljedeće godine i štampanje prigodnih zastava s logom smotre koje bi, siguran sam, skupine rado ponijele kao uspomenu na nastup a nama bi ostale kao vrijedan trag djelovanja smotre.

Nastupi domaćih skupina su po običaju bili dobri, vrhunski. Malo je stvari koje moramo ispravljati u njihovim koncepcijama; ono što se trudimo je razmjena iskustava i savjeta koji svake godine urode zanimljivim pomacima u kvaliteti nastupa i modelima predstavljanja. Na redovitim okruglim stolovima smo istaknuli nekolicinu koji su u svojim nastojanjima – trudu, istraživanju i prezentiranju glazbeno-plesne baštine, otišli korak naprijed i bili uvjerljiviji od ostalih. Za primijetiti je da je ove godine priličan broj novih društava „skočio“ u prvu izvedbenu kategoriju što nas posebno veseli! Uz to, potrebno je istaknuti da je većina nastupajućih skupina, na naše veliko zadovoljstvo, potvrdila svoju visoku kvalitetu izvedbe. Na smotri je nastupilo 28 domaćih skupina što ponovno potvrđuje tezu o Karlovačkoj županiji kao jednom od najaktivnijih središta tradicijske (izvorne) folklorne scene. Fluktuacija skupina je bila primjetna i ove godine; na sreću od sada te promjene možemo pratiti u tablicama foto-monografije gdje su navedena sva učešća pojedinih folklornih skupina. Drago nam je ponovno pozdraviti Mahično i Cvitović. Žao nam je da društva poput Modruša, Tounja, Žakanja, Novigrada ili Trga nisu više aktivni. Ono što nas zabrinjava je nepojavljivanje redovitih skupina poput Lipovca (Generalski Stol), Sv. Margarete (Velika Jelsa), Barilovića, Lasinje. Siguran sam da imaju svoje opravdane razloge nedolaska ali moramo naglasiti da smo primijetili da nam nedostaju i da želimo da se što prije priključe svojima. Ova smotra će ih s radošću prihvatiti sljedećih godina ako se njihova aktivnost ponovno pokrene. Svi dijelovi županije na ovogodišnjoj smotri bili su primjereno predstavljeni s tim da ponovno ističem izuzetnu aktivnost društava sjeverozapadnog, centralnog i sjeveroistočnog dijela županije. Jugozapadni dio (ogulinsko područje) pokazuje znakove posustajanja pojedinih skupina na što trebamo ukazati i nekako pomoći organizatoru da ponovno animira vrsne skupine koje su s ovih područja redovito u prošlosti dolazile. Ne bi bilo pravedno ne istaknuti i sve ostale sudionike koji su s velikim žarom i poletom prikazali svoje najnovije scenske uratke. Njihovi nastupi odlikovali su se zanimljivim pristupima, koncepcijama programa, tehničkoj dotjeranosti a i kvaliteti nastupa. Svi izvođači držali su se vremenski zadanih okvira koji su uz pomoć inspicijenata smotre bez zastoja prolazili pozornicom...

Segmenti pjevanje i sviranje o kojima vodim brigu za vrijeme nastupa i ovom su prilikom pokazali izuzetne pomake u raznolikosti i načinu prezentacije, kvaliteti pjevanja kao, što je od posebnog značaja, dobi pjevača. Ponovno me je iznenadio izniman broj kvalitetnih muških skupina, dobrih muških pjevača koji su u prošlosti bili rijetka pojava na ovoj smotri. Pjevači sve kvalitetnije pariraju pjevačicama koje su ipak glavnih nositeljima pjevane tradicije u ovom kraju. Iako su istaknutiji oni s dinarskih područja, sve bolji i uvjerljiviji su i ovi „dolinski“ pjevači što posebno veseli. Mislim da je čak došlo vrijeme da razmišljamo o jednom susretu muških pjevačkih skupina ove županije koji bi bio posve zanimljiv. Hajdemo o tome stvarno malo razmisliti i pokušati to kroz ovu godinu realizirati. Možda bi ZAKUD ove županije mogao biti nositelj tog projekta? Kod ženskog pjevanja za istaknuti je niz kvalitetnih dvoglasa isto tako i kombinacija strofne pjesme u različitim izvedbama mada je za primijetiti da su se oni manje inventivni ponovno vratili na formulu „svi za sve“ gdje puste sve svoje pjevače da se „slobodno“ izražavaju bez velikih razmišljanja. U nekim slučajevima to „upali“ ali više je slučajeva gdje je to tek usputna radnja u scenskom nastupu. I ove godine je razbijen trend da zahtjevnije, starije arhaičke napjeve poput rozganja izvode isključivo starije pjevačice ili pjevači; brojne mlađe pjevačice i pjevači preuzeli su tu istaknutu ulogu na vrlo zadovoljavajući način produžujući i popularizirajući ovu zanimljivu tradiciju vezanu za karlovačko područje. Mlade pjevačice polako stječu iskustvo s kojim pariraju svojim starijim prethodnicama što nas jako veseli. Ponovno ističem trend „posuđivanja glazbenika“ koji se i ove godine nastavio pa mislim da bi zaista bilo vrijeme da se utvrde pravila kojih bi se svi sudionici smotre trebali pridržavati! Kada smo kod svirke, mislim da bi bilo dobro fokusirati rad svojih društava na odgoj mlađih svirača. Znam da je puno problema u tom procesu ali ako niste uporni, ako ne pokušate nećete ni uspjeti. Isto se odnosi i na prezentaciju glazbala koja rijetko čujemo a prisutna su u tradiciji ovog kraja (niz aerofonih glazbala od kore, sviraca, dvojnice…). U tom smislu ističem pojavljivanje nekoliko svirki na češalj, na piski, prdu, koje smo imali prilike čuti ove godine.

Kao i dosadašnjih godina, komisija je u razgovorima na okruglom stolu (u Ogulinu svi sudjeluju, svi slušaju sve izrečene komentare! – hvala vam na tome) s voditeljima i predstavnicima društava ukazala na pojedine propuste i možebitna poboljšanja u koncepciji izvedenog programa. Gotovo sve nastupe folklornih skupina, komisija je pohvalila spomenuvši i činjenicu da u ovom trenutku sigurno više od dvadeset skupina koje reprezentativno može predstavljati svoju županiju diljem Hrvatske i svijeta. Na osnovu viđenog i na okruglom stolu komentiranog, komisija je posebno istakla određeni broj skupina koje će tokom sljedeće godine predstavljati svoju županiju:

KUD “Klek”, Ogulin

KUD „Sv. Antun“, Pokupska Dolina

KUD „Rečica“, Rečica

KUD „Cetingradska tamburica“, Cetingrad

KUD „Sv. Juraj“, Draganić

KUD „Izvor“, Rakovica

Isto tako predstavnici ove županije biti će društva:

KUD „Korana“, Slunj

KUD „Sveti Antun“, Zadobarje

KUD „Sv. Ana“, Vučjak

KUD „Sv. Juraj“, Zagorje Ogulinsko

KUD „Lađevčani“, Lađevac

KUD „Vrhovac“, Vrhovac

KUD župe „Sv. Rok“, Skakavac

KUD „Mostanje“, Mostanje

KUD „Sv. Rok“, Brežani

Raspored odlazaka na smotre prepuštamo organizatoru koji će se pobrinuti da skupine budu raspoređene prema mjestima i smotrama na koje (ni)su sudjelovali. Uvjet je da skupina na gostujućoj smotri izvede program predstavljen i komentiran na ovoj smotri. Smatramo da će navedene skupine kvalitetno i reprezentativno predstavljati tradicijsku glazbu, ples i običaje Karlovačke županije na smotrama diljem Lijepe naše.

Smotra u Ogulinu još jednom je pokazala da spada u najkvalitetnije smotre izvornog folklora u republici Hrvatskoj. Stoga i ovo izvješće šaljemo u nadi da će potaknuti odgovorne u Ministarstvu kulture i županijskom uredu za kulturu da shodno tome i financijski potpomognu nastavak održavanja ove značajne manifestacije.

Komentari na nastupe folklornih skupina - prva večer;

KUD “Sv. Juraj” Zagorje Ogulinsko (6:40 min)

Najavljeni program: „Rasti travo da te momci kose, Jurjevska kišica, Žito i Paun pase, trava raste

Komentar:

Rasti travo da te momci kose – uzevši u obzir činjenicu da je ova skupina imala peh „dvostrukog“ nastupa u različitim situacijama (i mokri i suhi) ovo je više nego dobro. Istaknuti pjevač dobro predvodi pjevanje pjevačke skupine.

Jurjevska kišica – nekoliko govornih (razumljivih) komentara uvodi nam u novi napjev koji je, iako ga oni smatraju svojim, po svojoj glazbenoj osnovi bliži sevdahu nego dinarskom pjevanju. To se može vidjeti i prema načinu kako glasovi prilažu (modulacija, povećana sekunda,..) no oni su je dobro izveli.

Žito – ovo su oni, Zagorci jednostavni i uvjerljiviji. mješovita pjevačka skupina, muški pjevač započima, dobra izvedba, prilično dobro intonirano iako i ovdje imamo nekoliko prilaganja u ravno što nije baš jednostavno; dobar i raspjevan pripjev (intonacija!)

Paun pase – mlada počimalja ne baš uvjerljiva, pjevačice koje se pridružuju korektno prilažu, fali tu još malo sigurnosti ali ovo je dobra izvedba. Sinergija mladosti i iskustva koje svojim nastupom prikazuju na sceni i dalje je velikom prednosti ove skupine.

Čestitke na dobrom nastupu!

KUD „Graničar“ Cvitović (5:30 min)

Najavljeni program: „Sjajna zvijezda, to sam ja“, „Kukunješće“ i „Sviračko kolo“

Komentar:

Čijam perje mislim da je trava – nakon kratkog dijaloga za stolom pjevačice započimaju pjevanje prvog napjeva. Široko i raspjevano pjevanje predvodi dobra pjevačica. Muški glasovi se također pridružuju (ne baš tako uvjerljivo kao pjevačice). Dobra energija.

Sjajna zvijezda, to sam ja – zanimljiv napjev izveden u sličnoj maniri, isto tako dobro i kvalitetno. Miški glasovi i ovdje „gude“ no možda je to i stilski tako, prepuste im da žene vode a oni se samo malo prikvače…

Kukunješće, Sviračko kolo – dobra svirka tamburaškog sastava, tipična kordunska. Pjesma u kolu korektna. Ponovno red govora; njihov koncept predstavljanja tradicije (red priče red pjesme, red kola) je korektan ali bi malo zanimljive predstavljeno gradivo ipak bilo scenski uvjerljivije. No, i ovako je dobro, one su sretne i zadovoljne a to je dobar prvi korak.

Dobar nastup skupine iz Cvitovića, drago nam je da ste se ponovno vratili na ogulinsku scenu!

KUD “Vivodina” Vivodina (4:10 min)

Najavljeni program: „Djevojčica ruže brala“, „Milica“ i „Obična polka“.

Komentar:

Djevojčica ruže brala – Marijanova koreografija s prvom pjesmom koja je također malo koreografirana… pjevačice i pjevači su generalno nevješti pa s njima to nije jednostavno napraviti. Dobar pokušaj inkorporiranja muških glasova (u jedan glas) ali sve skupa na video snimci zvuči neuvjerljivo i preplašeno ali korektno.

Svirka sporog pa brzog plesa korektno odsvirana. Dobar sastav – ovdje po prvi put ove godina na smotri vidim Marijanovu sviračicu (ovdje svira bas na drugom mjestu kontru…) koja to jako dobro radi. Korektan nastup skupine iz Vivodine.

KUD “Sv. Ana – Vučjak” Karlovac (7:00 min)

Najavljeni program: Kosci kose“, „Lipe naše sinokoše“, „Opšaj diri“, „Šimi poljka“ i „Drmeš uz rozganje“

Komentar:

Moj se dragi na kosidbu sprema - zanimljiva ulazna pjesma s kojom se napjevavaju mlada pjevačica i pjevač; lijepi mladi glas sugerira da smo dobili još jednu dobru mladu pjevačicu, bravo! muški glas korektan, i on će „sazrijeti“… ( malo „baca“ na pop…)

Kosci kose – muška skupina, pod bas stilski prepoznatljivo ali ne baš neuvjerljivo (kadenca na bas – falš); dobar materijal za nešto ozbiljnije… u nastavku pjesme se pridružuju i ženski glasovi, lijepo zamišljeno, nedostaje malo više komunikacije, djevojke su bolje pjevačice… kako pjesma odmiče (nitko se međusobno ne sluša) pjesma nije bolja…

Lipe naše sinokoše – ovo je do sada najuvjerljivije otpjevano; ovo je ipak pjevački adut ove skupine. Čvrsto, ne preglasno ali balansirano, posloženo onako kako treba!

Opšaj diri – koliko me pamet drži ovo bi trebalo biti šetano kolo, nekako logičnije bez inst. pratnje (barem je tako bilo, osim možda u ono kozaračko doba…)

Šimi poljka, Drmeš uz rozganje – dva kontrastna plesa u dobrim izvedbama guci, dobra izvedba uz dobro rozganje!

Dobar i raznovrstan nastup skupine iz Vučjaka!

KUD “Frankopan”, Bosiljevo (5:30 min)

Najavljeni program: „Sitna je kiša padala“, „Tri koraka“, „Poljka“ i „Hrvatska“

Komentar:

Sitna je kiša padala – ženska pjevačka skupina uz instr. pratnju; korektno otpjevano na način da gotovo podjednako pjevačica pjeva i vodeći i prateći glas;

Tri koraka - u glas otpjevano, prilično rekao bih, nemuzikalno, na način da pjevačice prate pratnju a ne oni njih. Pokušajte malo više pjevati, pokušajte stvarno uživati u tome što radite.

Poljka Hrvatska - korektna instrumentalna pratnja koju predvodi harmonika, goranski, rekao bih, pri tom ne dajući ni malo šanse ostalim glazbalima da dođu do izražaja.

Ove ste me godine ipak poslušali i vratili svoj stari repertoar; nedostaje Vam malo više samopouzdanja i zasigurno vježbe koja bi Vašu vrlo zanimljivu tradiciju dovela na jedan drugi, kvalitativno prepoznatljivi nivo. Morate samo biti uporni i vrijedni pa će se sav taj Vaš trud i zaista isplatiti.

KUD “Turanj” Karlovac (6:10 min)

Najavljeni program: „Drmeš“, „Savila se bela loza vinova“,„Poljka“ i „Oj Korano tija vodo ladna“

Komentar:

Oj Korano tija vodo ladna - ženska pjesma, mala skupina; niska intonacija ali ovo je valjda registar koji im odgovara. Zanimljiv napjev, dobra počimalja i dobra, korektna izvedba.

Savila se bela loza vinova – mješovita pjevačka skupina uz pratnju; svi pjevaju, ovo mi je OK. Jako dobra počimalja, napjev uvjerljivije otpjevan od prethodnog, više je žara. Jako dobri guci! sve skupa je malo statično na sceni (možda u onu prvu sliku uvesti samo pjevačice pa ostale postepeno uvoditi u sliku… ne znam, ovo je samo prijedlog da razbijemo monotonost na sceni.

Poljka, Drmeš – izvrstan instrumentalni sastav odsvirao je ove plesove, sastav sigurnim ritmom prati nastup plesne skupine. Nekoliko mladih se je sramežljivo pridružilo skupini – dobro. Imamo i nešto plesača, polako se slika mijenja. Izvrsno rozganje! Čestitam na dobrom nastupu!

KUD “Lađevčani” Lađevac (6:50 min)

Najavljeni program: Muški tradicijski napjevi, Ženski napjev, „Kukunjišće“ i „Čardak“

Komentar:

Mi smo došli iz Lađevca amo – muška pjesma, dobra pjevačka skupina, čvrsto pod bas, netemperirano u tipičnim kordunskim intervalima. Izvrsno otpjevano „po starinski“ rekao bih. Nije lako u današnje vrijeme uspjeti ovako dobro pjevati kao nekad, čestitam! Jedina bi zamjerka išla na dužinu otpjevanog napjeva, možda ipak malo prestatično, predugo za ovu priliku…

Zeleni se živica – žene predvode napjev a muški se pjevači pridružuju; jako dobro otpjevano! Izvrsna počimalja kojoj se najprije pridružuju pjevačice a potom i ostatak skupine. Dobra pjesma!

Kukunjišće - živo, razigrano, raspjevano. Izgleda da im je ovo ipak najdraži ples. Puno žara i energije koju su pravilo akumulirali i na scenu predstavili; pjevanje muške i ženske skupine koje se dijaloški izmjenjuje funkcionira u potpunosti. Dobra izvedba.

Vrsna svirka instrumentalnog, tamburaškog sastava! Ove ste godine svoj nastup bolje „povezali“ za razliku od prošlih godina pa to djeluje uvježbanije i oku ugodnije.

Čestitke na dobrom nastupu!

KUD “Stative” Gornje Stative (6:40 min)

Najavljeni program: „Oj ljubavi moja nevjero“, „Lepa Anka kolo vodi“, „Đikalica“ i „Drmeš“

Komentar:

Oj ljubavi moja nevjero – korektno otpjevano; stariji su glasovi pa su u nižem registru. Prvi dio bolje funkcionira dok su žene same, kada se ostali pridruže pjesma zvuči „rastresenije“ onako svako za sebe. Nedostaje te uigranosti i balansa, međusobnog slušanja i respekta samih pjevača. Pjesmu predvodi zanimljiv glas istaknute pjevačice koja prekrasno cifra. Zanimljiv napjev (melodijska varijanta Fijaker stari)!

Lijepa Anka kolo vodi – šetano kolo; pjevačice nastavile pjevati u istom, dobrom raspoloženju, pjevački angažirano ali im se pridružuju i pjevači, a nisu baš nešto… rekao bih da manje pomažu a više…

Đikalica – jako dobar sastav guci, korektno prati ples svojih plesačica. Ponovno svi sve radimo, i plešemo i pjevamo… nemojte barem svi u isto vrijeme pjevati, žene to puno suptilnije, ljepše rade.

Drmeš – razigrano, dobra svirka, živo, anogažirano, puno juškanja i dobro rozganje!

Skupina velikim koracima grabi putem najvrsnijih folklornih skupina Vašeg područja, vrlo ste blizu tom tronu. Budite još samo malo uporniji i koncentriraniji na detalje i ne zaboravite činjenicu da je u raznolikosti prednost, istost ne veseli.

Čestitam na vrlo dobrom nastupu!

HKUD “Sv. Ante - Herceg Bosna” Tušilović (5:50 min)

Najavljeni program: „Đuture“, „Okolo“, „Zmijica“, „Odskočka“ i „Tri jabuke, tri dunje“

Komentar:

Nastup ove skupine na smotri opisao bih kao jedno „traženje“, kako glazbeno-plesnog izričaja koji bi nas predstavljao tako i svojeg identiteta… nije lako, jasno mi je da ste izmješteni da Vas ima sa svih strana ali toliko je dobrih primjera zavičajnih skupina Vašeg tipa koji su se pojavili na folklornoj sceni da Vaš nastup nekako postavlja samo puno pitanja, otvorenih bez odgovora. Očito je da postoji određeni potencijal (mogao se osjetiti u pjevu pjesme Tri jabuke… koju ste „temperirali“, jao!). Svirka na harmonici je stilski orijentalna, onakva kakva se svira u Bosni s time nemam nikakvih problema ali jednostavno Vas nisam doživio kao ozbiljno pripremljenu skupinu, izgledali ste mi kao jedna bošnjačka gradska skupina pa ako to jeste onda je to u redu. Vaši prvi susjedi, skupina iz Donjeg Lapca bi Vam mogla biti dobar primjer, kako se tradicija prenosi i na scenu postavlja uz nekoliko izvrsnih zavičajnih skupina iz Zagreba… Entuzijazam, volja i pozitivna energija koje su zračile iz Vašeg nastupa i ove godine ukazuju na optimizam koji će sigurno proizvesti nešto prepoznatljivo u Vašem nastupu. Nije Vam jednostavno ali mislim da ćete pronaći svoje mjesto. Na tom putu ustrajte pa i vrhunski rezultati ne bi smjeli izostati. Čestitke na upornosti!

KUD “Sveti Antun” Zadobarje (5:50 min)

Najavljeni program: „Rast, rasti bore“, „Lipe naše sinokoše“, „Đikalica“ i „Drmeš“

Komentar:

Rasti bore pokraj kuće moje – mala ženska pjevačka skupina; lijepo otpjevano, čvrsto i sigurno, razumljivo, izvrsna počimalja, zanimljiv napjev.

Lipe naše sinokoše – ovo mi je nekako međimurski koncepcijski izgleda; pjesma, pa u kolu s nekakvim pokretima uz to i pratnja na samici… lijepo, mašta radi, svaka čast. Sama izvedba je jako dobra, pjevačice su iskusne i to rade kako treba, uživaju u pjevanju i to se jednostavno osjeti.

Đikalica, Drmeš – evo ovdje to puno zrelije zvuči nego kod susjednih Stativa… dobra svirka guci. još jedan dobar instrumentalni sastav ove večeri.

Vrlo dobar nastup, mada Vas nekako doživljavam kao skupinu koja je spremnija i za kompleksnije izazove, pri tom ne mislim na nekakvo izmišljanje nego jednostavno nešto drugačije što bi ovu „plavu“ zonu diglo na nekakav drugačiji nivo. Ovo su samo moja razmišljanja, ne kritika…

Čestitam na dobrom nastupu!

KUD “Korana” Slunj (5:30 min)

Najavljeni program: „Ojkača“, „Stupni nogom“, „Prevarant“, „Hopa cupa skoči“, „Milica“, „Suvi most“ i „Sviračko“

Komentar:

Oj čet'ri mosta preko rijeke dvije (ojkača) – izuzetno loš početak pjevanja muške skupine jednostavno se ne uklapa u razmišljanje o dinarskim pjevanjima ovog kraja koje je u pravilu čvrsto i sigurno a ne plašljivo, e moj junaci! Djevojke su popravile dojam i preuzele inicijativu i od tog momenta sve je zanimljivije i kvalitetnije… Dobra energija nastupa!

Stupni nogom – glas mlade počimalje kojoj se pridružuju ostali pjevači sigurno i čvrsto, e to je sad slunjska pjesma, dobro!

Sve ostalo je vrlo korektno odsvirano i otplesano. S iznimkom nesigurnog početka, ovo je bio dobar nastup skupine iz Slunja. Čestitam na dobrom nastupu!

KUD “Netretić” Netretić (6:10 min)

Najavljeni program: „Na izvoru pokraj rijeke hladne“, „Lepa Anka kolo vodi“, „Đikalica“ i „Drmeš“

Komentar:

Na izvoru pokraj rijeke hladne – mala pjevačka skupina, iskusne po godinama pjevačice, dobra počimalja. Bilo je za očekivati da će i izvedba biti zrela, uvjerljiva no prevarili smo se. Sigurno se radi o tremi nastupa ali i to se treba vježbati. Ovo je bilo jako loše otpjevano…

Lepa Anka kolo vodi – dječja plesačko-pjevačka skupina koja se je pridružila nastavila je pjevati istim manirom, šteta… puno mladosti dobre, pozitivne energije a tako loš stav spram pjevanju. Nije li to Vama urođeno ili? Pokušajte više pjevati, pokušajte potražiti pomoć stručnih osoba koji vam mogu pomoći da to zazvuči barem pristojno.

Đikalica Drmeš – kada stisnem oči i poslušam ovu svirku mislim mi put Rume polete… zanimljivo, ne znam zašto.

„Ustrajte u svojoj volji da svoju tradiciju prikažete reprezentativno i da svoje pjevačko-plesne vještine kvalitetnije razvijete.“ ovo je moj prošlogodišnji savjet koji i dalje stoji.

KUD “Kamanje” Kamanje (6:20 min)

Najavljeni program: „Zeleni se šumica“, „Meni piše jedan Merikanac“, „Poljka“ i „Drmeš“

Komentar:

Zeleni se šumica – nenaštimane tambure; zanimljiv napjev, novijeg sloja tradicije; angažirano pjevanje kojem nedostaje balansa, više pjevačkog respekta među pjevačicama… svirka u svojem tonalitetu, ne pomaže bilo bi ljepše bez njih.

Meni piše jedan Merikanac – šetano kolo, sve pjevaju, bolje bez pratnje, uvjerljivije zvuči. Korektna izvedba. Dobra počimalja.

Poljka, Drmeš – e sad su mi svirci OK, ovdje napokon malo čujem i violinu, dobri su uigrani i u plesnom kontekstu nezamjenjivi. Dobro ječanje (rozganje).

Dobar nastup skupine iz Kamanja.

KUD “Cetingradska tamburica” Cetingrad (6:30 min)

Najavljeni program: „Travo zelena“, „Sremica“, „Milica“, „Kukunješće“ i „Pjesma kroz selo“

Komentar:

Travo zelena – možda i najbolje otpjevana pjesma (barem od strane pjevača) večeras na prvoj večeri smotre u Ogulinu. Izvrstan istaknuti pjevač predvodi a robusni glasovi se čvrsto i sigurno (ali s puno respekta) pridružuju u sigurnom pjevu. Bas kadence paraju nebom… jako dobro! 14 pravih pjevača!

Sremica – o načinima svirke u ovom kraju puno smo pisali i govorili; još jedan primjer kako se to na vrstan način radi uz napjevavanje pjevačko plesačke skupine.

Milica Kukunješće – noviji sloj, ponovno vrsno i odsvirano i otpjevano onako kako to samo oni znaju. Puno energije, angažirano, čvrsto i uvjerljivo!

Ja je pit'o i ona mi dala – putna pjesma koju izvode svi sudionici programa. Ženski se glasovi vješto nadopunjuju u pjesmu. Jako dobar nastup, primjereno koreografski postavljen i vrsno izveden u svim segmentima izvedbe. Posebno impresionira muška pjesma i izuzetna svirka tamburaškog sastava.

Čestitam na izvrsnom, uvjerljivom nastupu!

Komentari na nastupe folklornih skupina - druga večer;

KUD “Klek“, Ogulin (6:40 min)

Najavljeni program: „Kosilački napivi“, „Paun“, „Lipe naše sjenokoše“, „Staro kolo“ i „Misečina“

Komentar:

Oj livado bil' se kosit dala – napjev u izvedbi muške pjevačke skupine, vrstan primjer čvrstog, dinarskog pjevanja pod bas.

Dijalozi koji su slijedili bili su slabo razumljivi ali to nije problem samih izvođača nego neakustične dvorane i činjenice koju smo na okruglom stolu čuli – izvedbeni prostor nije bio promptno ozvučen (monitori).

Paun pase… (paun kolo) – ponovno nam Ogulinci donose novi napjev, gotovo zaboravljen i to je činjenica koju treba posebno istaknuti. Pjevanje predvodi mlada počimalja sigurnim glasom a u pjevu joj se gromoglasno pridružuje i korektno prilaže ostatak pjevačke skupine. Izvrsna izvedba, angažirana, ritmički i dinamički postavljena, vrsno otpjevana.

Lipe naše sinokoše – ponovno napjev kojeg nemamo puno puta priliku čuti na ovoj smotri. Ova varijanta je od svih koje poznajemo vrlo različita po pripjevu (ajn, cvaj draj…) izvrstan napjev i jako dobra izvedba!

Ostatak nastupa (Alaj, Misečina) je repertoar kojeg poznajemo ali ponovno donesen na zanimljiv način; mali sastav reduciranog zvuka (dangubica, kontra, bajs) vrsno se uklopio u scensku sliku i na primjeren način završio nastup skupine iz Ogulina. Svoje breme odgovornosti niti ovoga puta članovi KUDa Klek nisu prepustili drugima nego su se na primjeren način potrudili predstaviti dio radnih običaja i glazbeno plesnih predložaka svog kraja. Regionalni primat u prikazivanju tradicijske glazbe i plesa ogulinskog kraja nastavljaju i nakon 22 smotre opet zahvaljujući primjerenoj koreografiji scenskog prikaza i vrsnim izvedbama plesa, pjevanjem i svirkom u kombiniranoj izvedbi mlađe i starije pjevačke/plesne skupine. Čestitam na izvrsnom nastupu!

KUD “Vinčica“, Belajske Poljice (6:50 min)

Najavljeni program: „Oj javore javore“, „Prošetala lipa Mare“, „Hrvatska“, „Đikalica“, „Brzi drmeš uz rozganje“.

Komentar:

Oj javore javore – pjesma započima lijepim ženskim duetom kojem se u sljedećim strofama pridružuje ostatak male pjevačke skupine.

Prošetala lipa Mare – ponovno zanimljiv napjev i dobra izvedba; mlade pjevačice pridružuju se pjevanju starije pjevačke skupine. Ono što veseli je pozitivan odnos prema pjevanju. Starije pjevačice su, izgleda, to uspjele prebaciti na novu generaciju. Pjesma se nastavlja u dobrom raspoloženju ali sada uz pratnju inst. sastava (guci) s kojima se lijepo nadopunjuju. Ovo su jedni od rijetkih guci večeras pa i taj podatak ističe važnost njihova nastupa.

Svirci su nastavili vrsnom svirkom vodite plesačice kroz plesove: Hrvatska, Đikalica, Drmeš. Ankica u drmešu demonstrira s kakvim žarom bi ostatak skupine trebao i pjevati i plesati da ostavi uvjerljiviji dojam glazbeno-plesnog predloška kojeg dobro poznaju i kojim vladaju ali prema kojem se ipak s velikim respektom odnose. Sve završava putnim pozdravom voditelja skupine.

Dobar nastup skupine iz Belajskih Poljica!

KUD “Mahično“, Mahično (5:30 min)

Najavljeni program: „Zeleno je lišće borovo“, „Poljka obična“ i „Dupli drmeš“

Komentar:

Pjesma duga i statična, pa red sporijeg kola prema bržem – prepoznatljiv je obrazac Marijana Sudca. I ovom prilikom se upravo to dogodilo. Prva pjesma koju je započela ženska pjevačka skupina (dobra počimalja) u nastavku ima „pomoć“ muških pjevača. Kako je izvedba odmicala tako je i pjevanje bivalo čvršće i sigurnije ali sve skupa prilično statično. Korektno otpjevano ali ništa više od toga, pjevanje je vještina, pjevanje je umjetnost na kojoj treba raditi, koju treba voljeti i znati predstaviti… Na drugu stranu veseli me dobar mladi sastav koji je nasljednik dobro poznatog instr. sastava koji je Mahično „odgojilo“. Veseli činjenica da i novi, mladi svirači kreću njihovim stopama. Siguran sam da će uz njihovu pomoć to i uspješno nastaviti. U tome Vas srdačno podržavam.

KUD “Izvor“ Rakovica (5:40 min)

Najavljeni program: „Rakovički napjevi“, „Konji vrani“, „Kukunješće“ i „Đipac“

Komentar:

Oj, moj kolega gdje ćemo na prelo… - izvrsna, moćna muška pjesma zaorila se dvoranom u Ogulinu. Pravi pjevači koji su se izgleda dobro posložili i zvuče zaista kao pjevačka skupina. I djevojke u odgovoru ( napjevavanje – Dođi dragi ne treba kolega) vraćaju na isti način, uvjerljivo u njihovom prirodnom registru (više puta znale su „povući“ visoko, ovako je bolje…), dajući im malo onog „starinskog štiha“ koji mi je prije, recimo lani, nedostajao. Nastavilo se već prepoznatljivim šetanim kolom Igrali se konji vrani gdje su odgovori nadopunjavali čvrste kolovođine pozive. Vrsna svirka na samici uz tamburaški sastav specifičnog zvuka pratio je Kukunješće („tanja“ pjesma, ali korektna). Sve u svemu jednostavno ali uvjerljivo i vrlo dobro izvedeno - opušteno veselo, čvrsto, angažirano, intonativno određeno. Skupina iz Rakovice je demonstrirala vrsnoću izvedbenog izričaja u svim segmentima scenskog nastupa i na tome im srdačno čestitam!

KUD “Izvor“, Generalski Stol (6:40 min)

Najavljeni program: „Kad sam sinoć s dragim na izvoru bila“, „Sirota“, „Đikalica“ i „Drmeš“.

Komentar:

Najuvjerljiviji dio Vašeg nastupa meni je bilo pjevanje istaknute pjevačice ujedno i voditeljice (Ankica Moškun). Vrlo dobro je započela pjevanje napjeva Kad sam sinoć s dragim na izvoru bila. Nažalost, ostatak pjevačke skupine nije bio isto tako angažiran i raspoložen kao ona pa je predugačka pjesma zvučala i izgledala statično, nefleksibilno, niti malo zanimljivo za publiku (treba istaknuti vrstan muški visoki glas koji prilaže i koji se je „borio“ da pripomogne dobroj izvedbi). Sve je bilo korektno urađeno bez dovoljno žara… a kad se sjetim onih naših „cura“ iz Zvečaja koje su vas nekada upravo svojom pjevačkom iskrenošću i velikom voljom „dizale“…

Sirota – ovdje svi pjevamo u glas i to gornji melodijski što ne ostavlja pravi dojam. Ovo je dvoglasan napjev a ako to ne možete onda radije prihvatite onaj prateći glas, bit će uvjerljivije. Mali sastav – violina beglajt, bajs; prava je i iskusna kombinacija koja se je uklopila u temperament ostatka skupine. Sve skupa ponovno diže Ankica izvrsnim rozanjem, koje je stavlja u red danas najzapaženijih, bravo!

Dobar nastup skupine iz Generalskog stola.

KUD “Sv. Rok“, Brežani (7:00 min)

Najavljeni program: „Široko je naše polje“, „Šuma mala“, „Šimićka“, „Đikalica“ i „Pokupski drmeš“.

Komentar:

Široko je naše polje – moje su se želje ostvarile… sjećam se Vaših početaka koji pjevno nisu bili najuvjerljiviji. Upornim radom i vježbanjem postigli ste da to danas sasvim pristojno zvuči. U ovoj izvedbi me je posebno impresionirao glas počimalje, koja nije samo lijepo izgledala nego je izuzetno muzikalno cifrala svojim glasom predstavljajući se na reprezentativan način. Bravo! Ostatak ženskog dijela pjevačke skupine primjereno ju jer pratio dok su dečki bili korektni (malo ih je i ne pomažu baš kako bi trebalo…).

Šumo mala – šetano kolo, dobro otpjevano; mladost Vašeg sastava može i slobodnije, ali i ovo je bilo dobro;

bajs beglajt prim i harmonika – sastav kojim su se predstavili na vrstan način odigrao je svoju ulogu. Glavnu rolu imao je prim, koji u ovakvoj konstelaciji to i zaslužuje. Harmonika je na primjeren način pratila i punila svirku sastava. U drmešu smo imali zanimljiv dijalog muškog i ženskog glasa. Meni osobno, ovo je bio do sada najbolji nastup skupine iz Brežana. Čestitam na upornosti i velikom trudu koji su Vas do ovog doveli. Isto tako, sada možete vidjeti da su naši dosadašnji komentari imali smisla jer su Vas poticali na promišljanje i ozbiljan rad koji se, eto, isplatio.

Čestitam na vrlo dobrom nastupu!

KUD “Sv. Fabijan“, Zagradci (6:40 min)

Najavljeni program: „Volio sam jednu malu“, „Sveti Fabijan“, „Drmeš“, „Sving“, „Đikalica“ i „Plovi lađa od kraj do kraja“

Komentar:

U Zagrebu postoji patentni ured gdje bi možda mogli „zaštiti“ koreografiju ulaska na scenu, stvarno je bila inventivna i posebna, dobro uvježbana! U istom se je „štihu“ odvijao i ostatak Vašeg nastupa. Kažete da ste vi „izvorni“, međutim u Vašem slučaju to je samo opravdanje za izvedbenu nemoć kojom trenutno vladate. Pjevanje u Vašem kraju nije jednoglasno, barem ne za pjesme koje ste izveli. Pokušajte malo ozbiljnije raditi na tome. Isto se odnosi i na svirku koja nije baš najreprezentativnija (i brza i netočna i neuigrana…), a kad o izvornosti govorite, imali ste i „uvezenih“ izvornih glazbala u pratnji. Ali to je sve u redu, lijepo je družiti se no za ozbiljnije rezultate ipak je potrebno malo serioznije pristupiti glazbeno-plesnoj materiji koja je vrlo zanimljiva ali ipak traži profesionalnu a ne izvornu pomoć koja bi je smišljenije postavila na scenu. Želim Vam puno uspjeha u budućem radu.

KUD “Vrhovac“ Vrhovac (6:30 min)

Najavljeni program: Sunce je zašlo“, „Obična poljka“ i „Đikalica“.

Komentar:

Marijanova koreografija u izvedbi je kvalitetnije skupine bila uvjerljivija; nastup sličan višegodišnjem scenskom predlošku u kojem je akcent na početnoj pjevačkoj točki. Započinje dobro otpjevanom, predugom i statičnom pjesmom (Sunce je zašlo) – dobra počimalja predvodi a ostatak skupine se pridružuje pjevanju. Na kraju se pridružuju i pjevači što zaokružuje korektnu izvedbu. Dobra izvedba, balansirani i muški i ženski glasovi.

Sve pohvale idu mladim sviračicama/ima koji su lijepo odsvirali svoj dio programa. Violinistice sviraju u glas, ali koordinirano i vješto (za sada čisto ali s naznakama da će postati domaće) pa se nadam da će ubuduće svaka preuzeti svoju ulogu. Imali smo i posuđenu (ček, ček… ni ne znam iz kojeg je društva jer svira u svim Marijanovim podružnicama…) izvrsnu mladu sviračicu na beglajtu. Glasnice kao „zaštitni znak“ vašeg kraja nemojte zapustiti jer zaista zvuče izuzetno dobro.

Čestitke na dobrom nastupu skupini iz Vrhovca!

KUD “Sv. Antun“ Pokupska Dolina (6:15 min)

Najavljeni program: „Kiša pada, kiša rosi“, „Čuvam ovce“, „Đikalica“ i „Drmeš

Komentar:

Hodajući po raznim dijelovima Hrvatske susrećem brojne entuzijaste koji „kopaju“ po svojoj tradiciji pa svakim novim susretom me razvesele nečim novim, do tada nepoznatim. To je bio slučaj i s dva napjeva skupine iz Pokupske Doline. Izvrsna izvedba zanimljivog prvog dueta (Kiša pada, kiša rosi) kojeg ne znam gdje bih glazbeno stavio. Eto nečeg za razmišljanje… Ono što me je posebno razveselilo i rekao bih, oduševilo, je izvedba šetanog kola Čuvam ovce. Godinama uporno „trubim“ kako je za pravu pjesmu potrebno postići pravi balans, kako je odnos 50:50 nepoznat u našem tradicijskom pjevanju… i eto ih – one me poslušaše i svojim pjevom ispuniše cijelu dvoranu onako skladno, angažirano i ponosno! Svaka čast cure, to je bilo stvarno impresivno uzmemo li u obzir i činjenicu kako je pjevanje „plavih“ skupina redovito korektno i suzdržano a ne poletno i čvrsto poput kordunskih ili nekih drugih skupina i pjevanja. Vi ste ovime demantirale nevjerne Tome i pokazale da se može, itekako dobro i u Vašoj „plavoj“ zoni skladno zapjevati. Dalje neću komentirati jer mi je ovo bilo jedno lijepo iznenađenje na čemu Vam se zahvaljujem. Čestitka na vrlo dobrom nastupu!

KUD “Rečica“ Rečica (6:40 min)

Najavljeni program: „Sneg i kiša pada“, „Šimička“, „Žito žela“, „Rečički drmeš“ i „Đikalica“.

Komentar:

Sneg i kiša pada - u izvedbi muške pjevačke skupine. Pjesmu predvodi izuzetan istaknuti pjevač koji svojim pjevom „izaziva“ ostale da mu se na primjeren način pridruže. Vrlo dobra izvedba.

Žito žela – vrsna počimalja vodi kolo a u pjevanju se pridružuju ostali/e; i ovdje smo „usvojili“ materiju, i ovdje znamo kako postaviti i kako otpjevati. Više nismo školski zborić, naši glasovi su čvrsti i sigurni i prilažemo pjesmi na pravi način. Odlična izvedba.

Zanimljiv sastav (violina, bajs, beglajt, brač) vrsno je pratio ples svojih plesača/ica, dajući i u ovom segmentu rekao bih „novi“, prepoznatljiviji štih koji Rečica zaslužuje. Tri su pjevačice krenule na rampu ali se svojim rozganjem nisu nametnule. Nametnule je pojam, ne radi se ni o tome koliko glasno niti koliko vješto nego koli su u stanju svojim pjevom privući pažnju i kao paunice pokazati svoju vještinu. Ako tako postavite stvar sve će Vam biti jasnije i bit ćete onda zaista „paunice“ s prepoznatljivim glasovima, ovako ste to lijepo otpjevale.

Sjećam se da mi je prije desetak i više godina bilo neobično gledati ih u veličanstvenim nošnjama u izvedbi glazbeno-plesnih predložaka koje su izvodili poput (većine) bezličnih gradskih društava, dok je, barem meni, danas to apsolutno jedna druga, određenija i kvalitetnija tradicijska priča.

Čestitam na jako dobrom nastupu!

KUD “Paurija“, Dubravci (6:30 min)

Najavljeni program: „Al' je teško ptici“, „Ja na paši“, „Cvijeće moje, plavi jorgovane“, „Đikalica“ i „Drmeš uz rozganje“.

Komentar:

Al' je teško ptici – zanimljiv napjev otpjevan u donjem registru. Žene to mogu ali ne tako uvjerljivo kao u svom pravom glasu. Zbog toga pjesma, koliko god lijepa bila ne ostavlja pravi dojam. Muški su se mogli lijepo pridružiti u pjevanju u ovakvoj konstelaciji.

Ja na paši – bolje otpjevano jer su krenule iz „gornje“ intonacije. Mlade cure u kolu…

Cvijeće moje, plavi jorgovane – muška pjevačka skupina mi je kod njih redovito zanimljivija. Tako je bilo i ovoga puta; dobra izvedba uz pratnju prdi i češlja. I maštovito i zanimljivo, mislim da je ovo pravi put kako tražiti neke nove načine predstavljanja koji će ujedno biti i zanimljivi ali i kvalitetno dobro izvedeni.

Korektan inst. sastav (tempo svirke u đikalici?)

Drmeš uz rozganje – dobro rozganje!

Dobar nastup skupine iz Dubravci.

KUD “Sv. Juraj“ Draganić (7:00 min)

Najavljeni program: „Vrani se konji sedlaju“, „Drmeš“, „Jednu večer večerala“, „Čardaš na piske“, „Išal je dragi k Milici spat“ i „Posamič“.

Komentar:

Originalni kao i uvijek naši dragi izvođači, rekao bih i performeri iz Draganića i ovaj su se puta potrudili biti originalni na svoj način. Imali smo priliku vidjeti dio prikaza pustnih običaja (mislim da kažu mačkare). Kvaliteta izvedbe ovog sastava je neupitna. Možemo govoriti o nijansama uspješne ili manje uspješne izvedbe, isto kao i o složenijoj ili manje složenijoj koreografiji koje ovaj sastav s lakoćom na vrstan način scenski predstavlja. Ovoga puta odlučili su se na vrlo kompleksan prikaz običaja kojeg su uspjeli vrhunski realizirati. Kao i uvijek do sada, potrudili su se detaljno osmisliti, pripremiti i realizirati svoj nastup. Ništa kod Draganićanaca nije slučajno mada u mnogim situacijama to izgleda kao spontano okupljanje. Scena je u svakom momentu prepuna različitih, nevezanih događanja koje, ako ih pokušamo povezati i analizirati, zaista imaju potpunog smisla. Posebno su me se dojmile rodne inverzije koje su dijelom pokladnih običaja (moglo ih se „prepoznati“ u šaljivim dijalozima). Glazbeni i plesni brojevi također su bili odabrani da odgovaraju ovoj prilici (recimo napjev Babu je…). Na drugu stranu, mnoge su situacije riješili solističkim zazivima (posamič) koja su prepoznatljivi glazbeni idiom ove zajednice. Isto se odnosi i na zanimljivu i situaciji primjerenu instrumentalnu pratnju (zvona, idiofona glazbala, piski).

Ono što je nedostajalo bio je nivo glazbene i plesne izvedbe na koji smo navikli od ovih izvođača. Oni su se u prikazu stvarno „dali“ u realan kontekst događaja zaboravivši da smo na smotri koja za svoje prioritete upravo ima kvalitativno predstavljanje stilski prepoznatljivih glazbeno-plesnih idioma lokalne zajednice. Ova skupina je, to dobro znamo, to u stanju vrhunski realizirati pa se nadamo da će prilikom drugih predstavljanja ove zanimljive koreografije voditi i o tome računa.

Čestitam na vrlo neobičnom i vrsno izvedenom prikazu!

KUD “Mostanje“ Mostanje, Karlovac (6:00 min)

Najavljeni program: Prikaz običaja berbe grožđa

Komentar:

Veliki trud ova skupina je uložila u osmišljavanje i izrađivanje (sakupljanje) rekvizita potrebnih za prikaz berbe grožđa (to nije običaj nego posao…). U svom mali igrokaz su vješto ukomponirali i pjevanje koje je ovoj skupini (prije i muškoj a danas posebice ženskoj pjevačkoj) velika prednost. Započelo je zanimljivim duetom pjesme koja niti po melodijskoj liniji a ni po karakteru (jedino po tekstu) ne odgovara pjevanju njihova kraja. Dvoglas je izvrsno izveden ali dojam „drugačijeg“ nije pomogao da je pridružimo repertoaru njihovih pjesama koji je zaista bogat.

Puno privlačnije i njihovom idiomu bliže bio je drugi napjev (na napjev Pastirče mlado…). Tu su se pokazale u svojem kvalitativno prepoznatljivom vokalnom ruhu. Još je jedna zanimljivost koja ih sve više izbacuje u prvi plan – rozganje koje su preuzele i mlade počimalje sugerirajući na taj način da je ovo tradicija koja će u Mostanju potrajati još generacijama.

Čestitam na dobrom nastupu!

KUD Župe “Sv. Rok“ Skakavac (7:00 min)

Najavljeni program: Jedne divne majske noći“, „Na obali sjedi djeva“, „Tri koraka“, „Tri sam dana“, „Drmeš trepetaš“.

Komentar:

Sjeveroistočni kraj županije u posljednjih nekoliko godina doživljava pravu „renesansu“! Prateći više od 20 godina ovu smotru imam uvid u razvoj događaja u pojedinim krajevima županije; sjećam se i trenutaka kada je ogulinski kraj s 4 vrhunska sastava „žario“ scenom, pa se na momente probudio ozaljski kraj, Kordun je imao svojih velikih trenutaka – ponovno se izgleda bude… Eto sada je izgleda vrijeme Pokupskog kraja koje je na pravi način, pravom energijom iskoristilo svoju priliku i velikim koracima grabi naprijed na čemu im od srca čestitam!

I pjesma i svirka, elementi koje pratim u njihovom nastupu kvalitativno su zadovoljavali visoke norme nastupa koji ova smotra pred svoje izvođače postavlja. Prošle sam godine komentirao da mi nedostaje “finalnog zanosa koji bi kroz Vaš nastup istaknuo kvalitetu glazbeno plesnih obrazaca koje vrlo vješto izvodite“ što je ove godine usvojeno i realizirano, zanosa nije nedostajalo! Vaša nošnja i uopće pojava na sceni zaslužuju i tu kompleksniju dimenziju koja vas stavlja u red vrsnih skupina karlovačke županije. Muška pjevačka skupina je ovdje prilično ravnopravna ženskoj što je također dobar indikator razvijanja događanja. Brojna i moćna skupina i glasovno je to potvrdila na sceni. Možda bih samo kolo Tri sam dana započeo iz malo niže intonacije ali i u ovoj izvedbi to je bilo prilično uvjerljivo.

Čestitam na dobrom nastupu!

dr. sc. Joško Ćaleta

Institut za etnologiju i folkloristiku

Odsjek za folklornu glazbu i ples

***

U skladu s naputcima Komisije za ocjenjivanje nastupa folklornih skupina 22. smotre izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo" 2018. Organizacijski odbor "Igra kolo" 2018. odlučio je da će Karlovačku županiju na Smotrama izvan županije predstavljati od komisije odabrana Društva a kako slijedi:

VINKOVAČKE JESENI 2018.

KUD „Sv. Antun“ Pokupska Dolina

KUD „Cetingradska tamburica“ Cetingrad

ĐAKOVAČKI VEZOVI 2018.

KUD „Rečica“ Rečica

BRODSKO KOLO 2018.

KUD „Sv. Juraj“ Draganić

SMOTRA „NA NERETVU MIŠEČINA PALA“ METKOVIĆ 2019.

KUD „Izvor“ Rakovica

DRŽAVNA SMOTRA FOLKLORA HSK (KOPRIVNICA ILI SISAK) 2018.

KUD „Klek“ Ogulin

LJETO VALPOVAČKO 2019.

KUD „Korana“ Slunj

KUD „Sv. Antun“ Zadobarje

SMOTRA FOLKLORA MEĐIMURSKE ŽUPANIJE, DONJA DUBRAVA 2019.

KUD župe „Sv. Rok“ Skakavac

MIHOLJAČKO SIJELO, DONJI MIHOLJAC 2018.

KUD „Sv. Rok“ Brežani

SMOTRA FOLKLORA MOSLAVINE, KUTINA 2019.

KUD „Sv. Ana – Vučjak“ Karlovac

SMOTRA FOLKLORA LIČKO-SENJSKE ŽUPANIJE, OTOČAC 2019.

KUD „Mostanje“ Karlovac

SMOTRA FOLKLORA SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE, MARTINSKA VES 2019.

KUD „Vrhovac“ Vrhovac

SMOTRA FOLKLORA ŠIBENSKO-KNINSKE ŽUPANIJE, ŠIBENIK 2019.

KUD „Sv. Juraj“ Zagorje Ogulinsko

PAKRAČKO LJETO, PAKRAC 2019.

KUD „Lađevčani“ Lađevac

Svim Društvima želimo odlične gostujuće nastupe za koje smo uvjereni da će kvalitetno i reprezentativno predstaviti tradicijsku glazbu, ples i običaje Karlovačke županije.

Organizacijski odbor "Igra kolo" 2018.

Subota, 23. Lipanj 2018.