Kreativne radionice

Kreativne radionice

Pučko otvoreno učilište već nekoliko godina za redom organizira kreativno edukativne radionice. Radionice su prvenstveno namijenjene djeci a organiziraju se najviše u vrijeme božićnih blagdana, odnosno u sklopu manifestacije „Advent u Ogulinu“. Sudionici radionica su djeca nižih razreda ogulinskih osnovnih škola kao i djeca vrtičke dobi. Program radionica je primjeren uzrastu polaznika i njihovim sposobnostima, a temelji se na likovnim osnovama: kao što je izražavanje bojom, izražavanje plohom ili volumenom.

Na radionicama djeca stječu znanje o tome kako mogu sami kreativno oblikovati adventski vijenac, anđela, čizmicu za sv. Nikolu, ukrase za bor, božićne čestitke i druge ukrase. Neke od radionica su i humanitarnog karaktera, pa se djecu od najranijih dana uči humanosti i kako pomagati drugima kojima je pomoć najpotrebnija. Svaka radionica ispunjena je dječjim stvaranjem i smijehom a to je i glavni cilj kreativno edukativnih radionica.

Radionicama se želi omogućiti djeci da, kroz igru, osjete radost stvaranja i likovnog izražavanja poput slikanja, crtanja, modeliranja plastelina, oblikovanja papira uz korištenje različitih tehnika i materijala. Navedene aktivnosti omogućavaju djeci razvoj osjetila, poticanje samopouzdanja i usmjeravanje pažnje što će kasnije imati veliki utjecaj na učenje i savladavanje školskog gradiva.

Djeca posjeduju svijet igre, ideja, mašte, te njihovi radovi dišu najneobičnijim značenjima, a radionice su te koje ih usmjeravaju, te im omogućuju razvoj kreativnosti i poticanje likovnog stvaralaštva.

Na taj način, šire se njihove spoznajne i senzitivne granice, a istovremeno nastaju mala umjetnička djela koja su plod njihove mašte i kreativnosti.