Povijesna drama Zulejka

Zulejka

Dramski tekst "Zulejka" je dramatizirana legenda ponikla u Ogulinu i stoljećima živi u svijesti mnogobrojnih naraštaja ogulinskog kraja.

"Zulejka" je prvi puta igrana u Ogulinu 1910. godine a izvelo ju je putujuće kazalište iz Zagreba. Drama "Zulejka" kao simbol povijesnog ogulinskog krajiškog života više je puta igrana u Ogulinu u razdoblju od 1948.do 1970. godine kada je i posljednji put izvedena. Godine 2008. je u produkciji Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, igrana prvi put nakon 38 godina, i to na autentičnoj lokaciji u dvorištu Frankopanskog kaštela u Ogulinu, gdje se prema predaji radnja i odigrala u prvoj polovici 16. st.

Povijesna drama Zulejka svojom tematikom oživljava vrijeme 16. st. i legendu koja je dio kulturne povijesti Ogulinca. U okviru kulturno - turističke ponude grada Ogulina prezentira se kao dio usmeno književne baštine ogulinskog kraja a direktno je povezana i s prirodnim bogatstvima Ogulina posebice ponorom rijeke Dobre koji je smješten u samom centru grada a kojega Ogulinci zovu čulin ponor jer se prema legendi djevojka Zulejka - čula u njega sunovratila. Drama opisuje i način života u nekadašnjoj Vojnoj krajini te ima vrlo izražen obrazovni aspekt.

"Legendu o Zulejki" je početkom 20. st. napisao Milan Hanžek a podatke je prikupio Mato Jurašić.

Radnja:

U središtu Ogulina nalazi se kanjon rijeke Dobre, čulin ponor, koji je ime dobio po mladoj djevojci, čuli ili Zulejki. Zulejka je bila plemenitog podrijetla, kći kapetana ogulinske tvrđave Gušića. Roditelju su, kako je u to vrijeme bio običaj, obećali Zulejku starijem plemiću, barunu Pranku, za ženu. Međutim, poslije jedne velike bitke sa Turcima, u Ogulin je stigao mladi krajiški kapetan Milan Juraić iz Tounju. Kad ga je Zulejka ugledala, na prvi pogled se u njega zaljubila.

Zulejkin otac njihovu ljubav nije odobravao pa je Milana poslao u bitku protiv Turaka, u kojoj je Milan smrtno stradao. Čuvši to, Zulejka ili čula se sunovratila u ponor rijeke Dobre.

Tako je ponor dobio ime čulin ponor. Legenda kaže da ukoliko bolje pogledamo liticu iznad ponora, možemo vidjeti profil muškarca koji gleda prema ponoru. Ogulinci kažu da to Milan gleda kamo je nestala njegova čula ili Zulejka.