Smotra folklora "Igra kolo"

IGRA KOLO

Po uzoru na mnogobrojne smotre diljem Hrvatske, od 1997. godine se u gradu podno Kleka, Ogulinu, svakog prvog vikenda mjeseca lipna održava Smotra izvornog folklora Karlovačke županije pod nazivom "Igra kolo". Smotru organiziraju Pučko otvoreno učilište Ogulin i KUD "Klek" a pokrovitelji su grad Ogulin i Zajednica amaterskih kulturno umjetničkih djelatnosti Karlovačke županije. Smotru financijski podupiru i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske te Karlovačka županija. Smotra surađuje s Institutom za etnologiju i folkloristiku iz Zagreba, čiji djelatnici redovito smotru prate, te s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz zagreba, čiji voditelj folklornim skupinama s karlovačkog područja pruža stručnu pomoć prilikom rekonstrukcija nošnji. Iako smotra u Ogulinu "Igra kolo" prvenstveno promovira i prezentira tradicijsku kulturu Karlovačke županije, od njezina osnutka do danas na njoj se predstavilo preko 80 različitih društava, kako iz karlovačke županije tako i iz drugih krajeva Hrvatske.

Na smotri se prezentira folklorno blago Karlovačke županije a od njenog osnutka se je predstavilo preko 80 različitih društava kako iz županije tako i iz drugih krajeva Hrvatske. Svakom smotrom dotiče se kultura, narodno stvaralaštvo, rukotvorine, znamenitosti i folklorna baština koji su sastavni dio naše opstojnosti.

IZLOŽBE, PREDAVANJA, BILTEN

Smotra je zamišljena kao trodnevna manifestacija s nizom popratnih priredbi i sadržaja, po čemu se razlikuje od drugih županijskih ili regionalnih smotri. Obično započinje svečanim otvaranjem izložbe posvećene određenoj temi tradicijske kulture i predstavljanjem biltena smotre. Do sada je tako priređeno niz uspjelih tematskih izložbi od kojih ističemo:

"Ženska oglavlja u Županjskoj Posavini",

"Dvadeset godina KUD –a 'Klek'",

"Draganićke snahe posnašene , a devojke lepo okićene",

"Međimurska narodna nošnja",

"Narodna nošnja ogulinskoga kraja",

"Običaji u Rečici",

"Tradicijska kultura tounjskog kraja",

"Nošnje Hrvata izvan Hrvatske",

"Tradicijska kultura Vučjaka" i dr.

Bilten smotre je važna stručna publikacija koja sadrži mnogo podataka o učesnicima, ali i obilje vrijednih informacija o tradicijskom životu na našem području. Tako su putem biltena u javnost stigli zapisi o mnogobrojnim zaboravljenim običajima - proslavi Ivanja u žakanjskom kraju, narodnoj nošnji Mahična, blagdanu Jurjeva u Ogulinskom Zagorju, Draganičkim oglavljima, prelskim i svadbenim običajima ogulinskoga kraja te o nastupima i gostovanjima društava u Hrvatskoj ili inozemstvu.

KONCERTI

U okviru Smotre održava se i koncert jednog renomiranog folklornog ansambla iz naše Domovine. Folklorni ansambl "Lado", FA "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba, KUD "Metković", FA "Markovac – Zagreb" , Folklorni ansambl Broda, FA "Turopolje" iz Velike Gorice, KUD "Valpovo" iz Valpova samo su neki od ansambla koji su mnogobrojnoj ogulinskoj publici prezentirali folklorno bogatstvo Hrvatske.

TEMATSKE REVIJE

Od 1999. godine redovito se održavaju tematske revije narodnih nošnji, koje su potaknule mnoge ljubitelje tradicijske kulture da ponovo zavire u svoje škrinje ili se prihvate rekonstrukcije odjeće kakva se nekad nosila u njihovom kraju. Naime u suradnji s Posudionicom i radionicom narodnih nošnji iz Zagreba, organizator smotre svake godine odredi jednu temu Revije na osnovu koje se rade terenska istraživanja vezana za narodne nošnje koja se na Reviji i prezentiraju. Obrađeno je niz tema; svadbena narodna nošnja, radna narodna nošnja, narodne nošnje koje su se nosile prilikom blagdana, dječje nošnje i sl. Na reviji obično sudjeluje oko 30 parova a prosudbena komisija izabire tko će Karlovačku županiju predstavljati na Reviji narodnih nošnji u Slavonskom Brodu ili Pleternici. Ovaj program je ocijenjen kao vrlo uspjela manifestacija koja potiče mnogobrojne istraživače – amatere da zapisuju i istražuju tradicijsku kulturu svoga kraja te da pokušaju rekonstruirati ili pronaći što specifičnije ili starije varijante narodnih nošnji.

Godine 2005. održan je i koncert tradicijskih glazbala, na kojem su pored domaćih svirača gudaca i tamburaških sastava sudjelovali i svirači manje poznatih glazbala, odnosno onih koji se danas rijetko upotrebljavaju – češalj, rog od kore drveta, lončani bas- prda, usna harmonika- citre i dr.

CD "Igra kolo"

O uspješnom djelovanju smotre „ Igra kolo" svjedoči i izdanje CD-a , kojim smo pokušali prikazati iznimno živu folklornu aktivnost brojnih amaterskih društava Karlovačke županije. Dva kompaktna diska, koncipirana kao dva kružna glazbena putovanja – prvi sjevernim, a drugi južnim predjelima županije, predstavljaju raznoliku glazbenu i plesnu baštinu izvedenu na deset dosadašnjih smotri izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo" u Ogulinu.

SVEČANI MIMOHOD I NASTUP DRUŠTAVA

Na završnom programu Smotre koji se održava subotom i nedjeljom u popodnevnom satima nastupi oko 40 društva. Hvalevrijedna je činjenica da oko 30 društava dolazi s područja Karlovačke županije a nekoliko društava se pojavljuje kao gosti drugih smotri ili Županija. Uspostavljeni su dobri odnosi s drugim Smotrama pa se na bazi reciprociteta surađuje s Vinkovačkim jesenima, čakovačim vezovima, Brodskim kolom, Smotrom u Metkoviću, Valpovu, Kutini, Otočcu, Polači i dr. Ovakva suradnja je izuzetno važna kako za organizatore smotre tako i za same folklorne skupine koje na ovaj način dobiju priliku nastupati na navedenim smotrama te prikazati bogatstvo i ljepotu folklora svoga kraja diljem Hrvatske.

Svečani mimohod društava počinje u popodnevnim satima i kreće sredipnjom ogulinskom ulicom do frankopanskog kaštela gdje se i održava završni program manifestacije. Prilikom mimohoda sva se društva, mnogobrojnoj publici predstavljaju kratkim programom, kojega putem razglasa objašnjava voditelj Smotre.

Po završetku mimohoda na pozornici koja je smještena u dvorištu frankopanskog kaštela društva se predstave 6 minutnim programom za koji je naglašeno da mora biti bez koreografskih elemenata. Osim vjerne ogulinske publike nastupe društava prati i Prosudbena komisija koja se sastoji od nekoliko eminentnih hrvatskih etnologa i etnomuzikologa čiji je zadatak da analiziraju nastup svakog pojedinog društva i ukažu na eventualne nedostatke. Nastupi svih grupa se odlikuju angažiranošću i ozbiljnim pristupom dok se razlikuju u stilskim pristupima, koncepciji programa, tehničkoj dotjeranosti i kvaliteti nastupa.

Nakon završetka nastupa održava se susret sa voditeljima folklornih skupina a o ozbiljnosti ovoga "Okruglog stola" govori i činjenica da svi voditelji susretu prisustvuju te uvažavaju sugestije Prosudbene komisije zahvaljujući čemu su nastupi svih društava svake godine sve bolji i bolji. Tada se i odrede društva koja će Karlovačku županiju predstavljati na svim značajnijim smotrama folklora u Hrvatskoj.

Važno je navesti da u samoj realizaciji Smotre sudjeluje i niz ustanova koje nisu direktno vezane za kulturno umjetnički amaterizam; osnovne škole koje osiguravaju prostor za presvlačenje grupa, Puhački orkestar koji predvodi mimohod, Radio Ogulin koji pripremi niz emisija o Smotri, HOC – Bjelolasica koja osigurava prehranu … Međutim njeno održavanje ne bi bilo moguće bez dva najznačajnija faktora; 1200 učesnika Smotre koji djeluju u 30 – tak kulturno umjetničkih društava i ogulinske publike koja je Smotru prihvatila kao tradicionalnu manifestaciju kojoj je krajnji zadatak očuvanje kulturnog, tradicijskog identiteta Hrvatske.