Spomen soba Ivane Brlić Mažuranić

HRVATSKI ANDERSEN

"Ogulin mi je rodno mjesto, a 18. travnja 1874. dan mojega rođenja. Moji roditelji (Vladimir Mažuranić, tada državni odvjetnik..., i Henrietta rođ. Bernath) budu 1875. premješteni u Karlovac. – No već u mojoj šestoj, a poslije opet u dvanaestoj godini desila se prilika da proboravim neko vrijeme u rodnom mjestu Ogulinu. Već za prvog od ovih boravaka sjećam se osobito uzbuđenosti koju je u mene proizvela neobičnost okolice i tamošnjih narodnih nošnja. Drugi boravak donio je prve moje bilješke i malo zatim prvu pjesmu "Zvijezdi moje domovine". Čudnovati i napadni oblici Kleka i romantičnost Dobre pružali su mojoj mašti toliko hrane, da sam daleko u noć prevraćala u mislima najčudnovatije slike i fantastične mogućnosti: što li se sve odigrava u dubokoj noći oko Kleka." – napisala je Ivana u svojoj Autobiografiji, 1930. godine.

U krug najvećih pisaca hrvatske književnosti za djecu Ivana se vinula svojim knjigama Čudnovate zgode šegrta Hlapića (1913.) i Priče iz davnine (1916.). Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića uzdigla je na svjetsku razinu hrvatski roman za djecu, a Priče iz davnine ubrajaju se u vrhunska djela hrvatske i svjetske književnosti za djecu. Zbog ugleda i slave koju je postigla tim pričama nazvali su je hrvatskim Andersenom. Njezina glavna djela objavljena su u velikom broju izdanja i prevedena na brojne strane jezike.

"Oduvijek sam se divio tom remek-djelu hrvatske književnosti, nastalom u kraju u kojem sam i sam odrastao: uvjeren sam da će ono, još dugo, i budućim pokoljenjima govoriti o drevnoj našoj prošlosti." – riječi su akademika Dragutina Tadijanovića koje je napisao u katalogu koji je tiskan u Ogulinu 1974. godine, u povodu svečane proslave stogodišnjice Ivanina rođenja, kada je u Zavičajnom muzeju Ogulin, zajedno s Nedjeljkom Mihanovićem, postavio Spomen-sobu Ivane Brlić-Mažuranić.

Portret Ivane Brlić Mažuranić

Fotografije i faksimili obitelji Brlić

Fotografije obitelji Mažuranić i rodne kuće u Ogulinu

Ilustracije likova iz Ivaninih bajk8i

Svjedodžba Ivane Brlić Mažuranić iz 1885. g.

Ivana kao četverogodišnja djevojčica