Spomen soba poginulih, umrlih i nestalih branitelja ogulinskog kraja u Domovinskom ratu

Spomen soba poginulih, umrlih i nestalih branitelja ogulinskog kraja u Domovinskom ratu

OGULIN, studeni 2011.

U prizmelju Frankopanskog kaštela Starog grada Ogulin, u nedjelju 13. studenog 2011., svečano je otvorena Spomen soba poginulih, umrlih i nestalih branitelja ogulinskog kraja u Domovinskom ratu.

Autor idejnog i projektnog rješenja Spomen sobe je Zoran Sladoljev, arhitekt iz Zagreba a ambijentalnu glazbu potpisuje etnomuzikolog Joško Ćaleta.

Spomen soba je sadržajno i prostorno povezana sa prostorom u kome se uređuje Zbirka Domovinskog rata, a u uskoj je vezi sa fotomonografijom "Iz ponora izvor".

I sama fotomonografija nalazi se na čeličnom postamentu u Spomen sobi u kojoj dominiraju: križ, simbol vjere, mučeništa i vječnoga života; kristalne pločice s ugraviranim imenima branitelja koje častimo i slavimo a sve ih povezuje vatrena linija crvenog lasera, linija na kojoj su branitelji prolijevali za Domovinu svoj izvor života, svoju krv.

Vitraž šahovnice, simbol njihove misli vodilje; krunica, jedinstvena molitva koju je branitelj nosio oko vrata; vječni plamen svijeće u čast svjetlosti njihovih duša, i pjesma jednog od najvećih hrvatskih krćanskih pjesnika, Ante Jakšića, potvrđuju i obećavaju da su pogledi branitelja, koji nas prate s nebeskih visina, zavjet naše hrvatske domovine.

Spomen soba je za sve posjetitelje otvorena svakog radnog dana od 8:00 do 14:00 sati te subotom od 8:00 do 12:00 sati.