Umjetnička zbirka

OGULINSKI SLIKAR ZA SVA VREMENA

Likovna djela akademskoga slikara Stjepana Galetića, rođenog u Ogulinu 1918. godine, čine temelj Umjetničke zbirke Zavičajnog muzeja Ogulin. Galetić je završio Likovnu akademiju u Zagrebu 1941. godine, u klasi profesora Vladimira Becića.

U svome dugom umjetničkom radu stvarao je pod Becićevim utjecajem. Rodnom gradu poklonio je preko 170 djela, koja je većinom slikao u tehnici ulja na platnu ili lesonitu, temperom na kartonu, lesonitu, papiru i platnu ili u tehnici akvarela. Snagu i izražajnost ostvario je potezom kista koji je uvijek gust i čvrst u isticanju površine slike i boje. Naglašen je osjećaj za cjelovitost i modelaciju oblika prikazanih predmeta koji su dani sažeto, jasno i čitko. Sačuvana je realistička prepoznatljivost u geometrijski pojednostavljenom obrisu koji je ocrtan snažnom crtom, dok je volumen uglavnom naznačen pojednostavljeno i škrto, blijedim, ponekad čak neznatnim tonsko-kolorističkim stupnjevanjem, što je obilježje svih Galetićevih djela, bez obzira na vrijeme nastanka.

Vrijedan dio zbirke čine i umjetnička djela (slike, grafike, skulpture i crteži) sudionika likovne kolonije Stjepana Galetića, koja se tijekom ljeta održava u Ogulinu. Sudionici likovne kolonije po jedno su svoje djelo inspirirano ogulinskim motivima ostavili u nasljeđe ogulinskom muzeju.

Slika Stjepana Galetića

Dio opusa Stjepana Galetića

Rad Stjepana Galetića - Frankopanski kaštel

Galerija Stjepana Galetića u Zavičajnom muzeju Ogulin