DRUGI DAN 21. SMOTRE IGRA KOLO

Vođena geslom „Folklorna budućnost pripada djeci“, u petak 16. lipnja, svečano je otvorena 21. Smotra izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo".

Program ove velike manifestacije, koja već više od dva desetljeća ugošćuje čuvare folklorne tradicije, nastavio se u subotu, 17. lipnja, nastupom 14 kulturno umjetničkih društava Karlovačke županije i triju gostijućih društava iz Dubrovačko-neretvanske, Šibensko-kninske i Osječko-baranjske županije.

Revijalnim nastupima na nekoliko lokacija u samom središtu grada Ogulina društva su se predstavila kratkim programom pjesama i plesova svoga kraja, nakon kojeg su se uputila u dvorište Frankopanskog kaštela gdje su, na ljetnoj pozornici, održali svoje folklorne nastupe.

Drugoga dana smotre vrijeme je ipak bilo naklonjeno folklorašima te je privuklo i mnogobrojne građane koji su došli podržati sudionike smotre i uživati u pjesmama, plesovima, vrijednim narodnim nošnjama i običajnim segmentima koje su stotine folkloraša donijele i prikazale u našem gradu pod Klekom.

Svojim 6-minutnim nastupom predstavila su se društva Karlovačke županije: KUD župe Sv. Rok, Skakavac; KUD Barilović, Barilović; KUD Lađevčani, Lađevac; KUD Stative, Gornje Stative; KUD Frankopan, Bosiljevo; KUD Netretić, Netretić; KUD Kamanje, Kamanje; KUD Sv. Fabijan, Zagradci; HKUD Sv. Ante – Herceg Bosna, Tušilović; KUD Turanj, Karlovac; KUD Vivodina, Vivodina; KUD Sv. Antun, Zadobarje; KUD Sv. Juraj, Zagorje Ogulinsko i KUD Sv. Ana – Vučjak, Karlovac.

U tom bogatstvu naše županijske folklorne tradicije, program su svojim nastupom obogatili članovi KUU Zvona Zagore, Mirlović Zagora koji su doputovali iz Šibensko-kninske županije; KUD Sklad iz Đakova koji su predstavljali Osječko-baranjsku županiju i dragi gosti sa otoka Mljeta, članovi KUD-a Natko Nodilo iz Babinog Polja koji su kao predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije u našem Ogulinu boravili 3 dana.

Društva su i ove godine pokazala zavidnu razinu kvalitete, koja je rezultat i odraz dugotrajnih proba, uvježbavanja, istraživanja svoje lokalne tradicijske kulture te zajedništva koje se temelji na ljubavi prema starini i običajima.

Ivan Ivančan, dugogodišnji umjetnički direktor Lada, dr.sc. Joško Ćaleta, znanstveni suradnik u Institutu za etnologiju i folkloristiku te Josip Forjan, ravnatelj Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba pratili su nastupe svih sudionika te ih svojim savjetima i sugestijama motivirali, usmjerili i potaknuli da nastave čuvati tradicijsko bogatstvo svojih predaka.

Čitavog su dana ogulinskim ulicama odzvanjale note tradicijskih instrumenata i šarenile se narodne nošnje, a nakon večernjeg programa pozornicu su zauzeli tamburaši KUD-a Sklad iz Đakova koji su sudionike i Ogulince zabavljali do dugo u noć.

Foto: www.foto-video-in.hr