IGRA KOLO 2018.

Završena je 22. smotra izvornog folklora Karlovačke županije #IgraKolo2018. Manifestacija je to koja veliča i slavi povijest, starinu, kulturu i identitet Republike Hrvatske, posebice Karlovačke županije a time i Ogulina i koja već 22 godine u Grad dovodi čuvare tradicijskih vrijednosti.

“Igra kolo“ je vrijedna manifestacija kojom se sva ljepota našega grada isprepliće s povijesnim i kulturnim vrijednostima, a šarenilo boja i tradicijske melodije donose živost i optimizam koji dotiče srca svih sudionika i posjetitelja. U vremenu globalizacije, kada svjedočimo svakodnevnim promjenama i kada tehnološki napredak omogućuje da brzo i lako dotaknemo udaljene dijelove svijeta, lokalna kultura i nacionalni identitet imaju posebnu važnost i temelj su na kojem jačamo zajedništvo i toliko važan osjećaj pripadnosti. Ponosan sam što je Ogulin karika u tom procesu očuvanja starine, običaja i sjećanja na neka prošla vremena bez kojih ne bismo danas bili to što jesmo.

Smotra je, 15. lipnja u konferencijskoj dvorani POU Ogulin, otvorena odličnom pučkom predstavom "Gospacko dete" dramske družine KUD-a „Sv. Juraj“ Draganić.

Otvorenju su nazočili i govorili Tomislav Lipošćak, saborski zastpnik, izaslanik župana Karlovačke županije i Ivana Salopek Šumonja zamjenica gradonačelnika Grada Ogulina.

Zatim je u subotu, 16. lipnja uspješno je održana prva u nizu aktuvnosti drugog dana 22. smotre izvornog folklora Karlovačke županije "Igra kolo 2018." radionica izrade tradicijskih frizura koju su provele Gordana Mihaljević, nastavnica i učenice Obrtničke i tehničke škole Ogulin i članice KUD-a "Klek" Ogulin. Brojne malene i one malo veće Ogulinke odšetale su s novim frizurama na tradicijski način.

Predstavnike Društava primila je Ivana Salopek Šumonja, zamjenica gradonačelnika Grada Ogulina.

Subotnje poslijepodne započelo je s radosti pjesme i plesom 17 Društava kroz Grad te u Frankopanskom kaštelu no koje je ubrzo zaustavila kiša te su se glavni nastupi nažalost morali preseliti u Školsku sportsku dvoranu.

Svečanim mimohodom, u nedjelju, ulicom Bernardina Frankopana i kroz Park kralja Tomislava 18 Društava pokazalo je svo bogatstvo i vrijednost čuvanja izvornosti kulturne baštine i tradicije. Glavni nastupi su se nastavili u Gradskoj sportskoj dvorani. Predstavnike Društava primio je Željko Stipetić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina.

Na 22. smotri izvornog folklora karlovačke županije sudjelovala su 992 sudionika u 34 Društva i to:

16. lipnja

KUD „Sv. Juraj“, Zagorje Ogulinsko

KUD „Graničar“, Cvitović

KUD „Vivodina“, Vivodina

KUD „Sv. Ana – Vučjak“, Karlovac

Etno Udruga „Petrovo Polje“, Ružić

KUD „Frankopan“, Bosiljevo

KUD „Turanj“ Turanj, Karlovac

KUD „Lađevčani“, Lađevac

KUD „Stative“, Gornje Stative, Karlovac

HKUD „Sveti Ante-Herceg Bosna“, Tušilović

KUD „Sv. Antun“, Zadobarje

KUD „Vesela Šokadija“, Lapovci

KUD „Korana“, Slunj

KUD „Netretić“, Netretić

KUD „Kamanje“, Kamanje

KUD „Cetingradska Tamburica“, Cetingrad

17. lipnja

KUD „Klek“, Ogulin

KUD „Vinčica“, Belajske Poljice

KUD „Metković", Metković

KUD „Mahično“, Mahično

KUD „Izvor“ Rakovica

KUD „Metković“ Metković

KUD „Izvor“, Generalski Stol

KUD „Sv. Rok“, Brežani

KUD „Sv. Fabijan“, Zagradci

KUD „Seljačka Sloga“, Kutina

KUD „Vrhovac“ Vrhovac

KUD „Sv. Antun“ Pokupska Dolina

KUD „Rečica“ Rečica

KUD „Mihovljan“, Mihovljan, Čakovec

KUD „Paurija“, Dubravci

KUD „Sv. Juraj“ Draganić

FA „Dr. Ante Starčević“ Gospić

KUD „Mostanje“ Mostanje, Karlovac

KUD Župe „Sv. Rok“ Skakavac

Glavne nastupe pratila je Komisija za ocjenjivanje nastupa folklornih skupina u sastavu Joško Ćaleta, Josip Forjan i Ivan Ivančan.

Hvala svima na prekrasnim nastupima.

Organizator Smotre je #POUOgulin uz suorganizaciju Turističke zajednice Grada Ogulina, Zavičajnog muzeja Ogulin, KUD-a "Klek" Ogulin i Obrtničke i tehničke škole Ogulin te uz potporu Ministarstva kulture, Grada Ogulina i ZAKUD-a Karlovačke županije.

Realizaciji Smotre su doprinijeli djelatnici PP Ogulin, Gimnazija Bernardina Frankopana Ogulin i Prva osnovna škole Ogulin i voditelji programa Ružica Salopek i Dubravko Dragičević a svojim sudjelovanjem svečani mimohod uveličali Frankopanska garda Ogulin, Puhački orkestar DVD-a Ogulin i Mažoretkinje Društva Naša djeca Ogulin.

Ovim putem organizatori se zahvaljuju i idejnim začetnicima Smotre a koji su u Grad doveli hvale vrijednu manifestaciju.

Neka (za)igra kolo i dogodine!

#IgraKolo2019

Utorak, 19. Lipanj 2018.