Predavanjem o nematerijalnoj kulturnoj baštini započelo 17. Igra kolo

Radionicom /Okruglim stolom pod nazivom „Tradicijska kultura ogulinskog područja u svijetlu Koncencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine (UNESCO)“ započela je 17. smotra izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“ Ogulin 2013.

Preko 30 sudionika radionice, predstavnika kulturno – umjetničkih društava sa šireg ogulinskog područja, Matice hrvatske- ogranak Ogulin, Katedre čakavskog sabora, ravnatelja i djelatnika ogulinskih ustanova, Turističke zajednice grada Ogulina i Grada Ogulina, sa zanimanjem su slušali uvodno predavanje u nematerijalnoj kulturnoj baštini koje su održali dr. sc. Tvrtko Zebec, ravnatelj Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zgarebu i dr. sc. Joško Ćaleta, stručni suradnik u Institutu, inače voditelji projekta na nacionalnoj razini. Nazočne su upoznali s načinom prijavljivanja na Listu nematerijalne kulturne baštine te naveli niz primjera koji se na listi već nalaze: Čipkarstvo u Hrvatskoj, Sinjska alka, Klapsko pjevanje, Ojkalica, Nijemo kolo i dr. Nakon izlaganja, razmatrali su se običaji, pjesme i ostali elementi nematerijalne kulturne baštine ogulinskog područja koji bi se mogli uvrstiti na listu Reprezentativne nematerijalne baštine a kao prijedlozi su se istaknuli: napjevi Alaj, govor tounjskog kraja, ogulinske legende, običaj Figudede (preskakanje krijesova uoči blagdana Sv. tri kralja, jelo mošnje od konoplje, glagoljaško crkveno pjevanje, običaj kupovine sluge u Ogulinskom Zagorju. i dr. Valja istaknuti, da se na Listu prijavljuju elementi nematerijalne kulturne baštine koji su specifični i jedinstveni na svom području, te ih je potrebno zaštititi od nestajanja i prezentirati javnosti kao specifičnost nekoga kraja.

Nakon readionice, koja je održana u prekarsnom ambijentu velike dvorane Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, oddržana je Večer pučkog kazališta.

U preuređenoj Konferencijskoj dvorani POU Ogulin, pred više od 150 posjetitelja, kazališnu predstavu „Sliku tvoju ljubim“ održala je dramska družina KUD-a „Sv. Juraj“ iz Draganića. Preko 25 glumaca – amatera, članova društva iz Draganića, na satiričan i izuzetno zanimljiv način su izveli predstavu koja govori o draganićkom životu 50.- tih godina prošlog stoljeća kada su draganićki iseljenici u Kanadu, tražili ženu u Draganiću putem fotografije. Predstava je prepuna zanimljivih scena i događaja, doskočica, te na komičan način opisuju situacije koje su bile učestale u draganikom kraju, ali i u ostalim krajevima u kojima je iseljavanje u prekooceanske zemlje bila svakodnevnica.

Posjetitelji su Draganićance, po završetku predstave nagradili gromkim aplauzom poželjevši, da ponovo, nekom svojom izvrsnom predstavom, gostuju u Ogulinu.

Fotografije: Foto Video In