SVEČANO OTVORENO 21. IGRA KOLO!

Nakon što je prošle godine svečano obilježeno jubilarno 20. izdanje Smotre izvornog folklora Karlovačke županije „Igra kolo“, kontinuitet ove velike manifestacije, koja svakog lipnja u grad Ogulin dovodi preko 1200 folkloraša iz cijele Hrvatske, nastavljen je sinoć, 16. lipnja, svečanim otvorenjem 21. Igra kola.

Loše vrijeme pokvarilo je ideju da se svečano otvorenje održi u Parku kralja Tomislava, u predivnoj prirodnoj kulisi koja bi čitavom programu dala jednu posebnu dimenziju. No, program je morao biti preseljen u Školsku sportsku dvoranu, što nije pokolebalo uvijek vjernu publiku, a još manje folkloraše koji su došli iz više krajeva naše Karlovačke županije, kako bi svojim nastupom uveličali ovu svečanost.

Program otvorenja 21. Igra kola vođen je geslom „Folklorna budućnost pripada djeci!“ pa su upravo djeca, mali flokloraši županijskih kulturno umjetničkih društava, zaokupili svu pozornost večeri. Svojim nastupom su oduševili sve prisutne Najmlađa sekcija „Pilići“ te srednja gječja grupa i dječji folklorni ansambl KUD-a „Klek“ Ogulin; članovi Dječje sekcije KUD-a „Sv. Juraj“ Zagorje Ogulinsko; djeca Folklorne igraonice Dječjeg vrtića Josipdol, mali folkloraši KUD-a „Tounjčica“ iz Tounja, članovi KUD-a „Sv. Ana – Vučjak“ Karlovac i mali plesači KUD-a „Lipovac“ iz Generalskog Stola. Lirski ugođaj programa upotpunjen je nastupom Vokalnog ansambla, izvorne grupe i folklornog ansambla KUD-a „Klek“, domaćina „Igra kola“.

Osim što je večer bila posvećena djeci, ujedno je to bila prigoda za promociju Fotomonografije „20 godina Igra kola“, publikacije od iznimne vrijednosti koju je izdalo Pučko otvoreno učilište Ogulin, organizator Smotre. O fotomonografiji su govorili dr.sc. Joško Ćaleta, znanstveni suradnik zagrebačkog Instituta za etnologiju i folkloristiku i prof. Josip Forjan, ravnatelj Posudione i radione narodnih nošnji iz Zagreba, koji su ujedno članovi prosudbene komisije „Igra kola“. Fotomonografiju je predstavila i urednica, Nikolina Luketić Delija, naglasivši obilje prekrasnih fotografija i stručnih tekstova o svim segmentima tradicijske kulture prikazanim na 20 izdanja „Igra kola“.

Kako je „Igra kolo“ odavno nadmašilo granice Karlovačke županije, već u prvom programu ovogodišnje smotre ugostili smo posebne goste, članove KUD-a „Natko Nodilo“ iz Babinog polja na na otoku Mljetu, koji su svojim nastupom donjeli dašak dalmatinskog otočkog ugođaja i time začinili ovaj raznovrstan i bogat program.

Svečanom otvorenju „Igra kola“ prisustvovala je i dogradonačelnica Grada Ogulina, gđa. Ivana Salopek Šumonja, koja je čestitala organizatorima na dugogodišnjoj tradiciji ove manifestacije, naglasila vrijednost čuvanja folklorne baštine i svečano otvorila 21. „Igra kolo“.

Već danas nas očekuje nastavak smotre i nastup 17 kulturno-umjetničkih društava iz Karlovačke županije te gostiju iz Šibensko-kninske, Osječko-baranjske i Dubrovačko-neretvanske županije. Pozivamo sve da nam se pridruže!

Foto: www.foto-video-in.hr